763
|

Η UEFA κληρώνει 2,5 δισεκατομύρια ευρώ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 09:15

Η UEFA κληρώνει 2,5 δισεκατομύρια ευρώ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 09:15

Οι κληρώσεις της Δευτέρας στη Νιόν της Ελβετίας αποτέλεσαν, όπως κάθε χρόνο, την άτυπη τελετή έναρξης των διοργανώσεων της UEFA: του Champions και του Europa League. Οι top ευρωπαϊκές ομάδες, ανάμεσά τους και πέντε ελληνικές, αγωνιούσαν να μάθουν τους αντιπάλους τους. Να σταθμίσουν τις πιθανότητές τους να φτάσουν (τουλάχιστον) μέχρι τους χρυσοφόρους Ομίλους. Κι αυτή η αγωνία ήταν, εφέτος, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Επειδή τα κέρδη που μπορούν να διεκδικήσουν, είναι περισσότερα από ποτέ.

Τα συνολικά έσοδα της UEFA για τη σεζόν 2019-2020 θα «αγγίξουν» τα 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και το κόστος των διοργανώσεων δεν ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Εάν αφαιρεθούν και τα περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν ως «πληρωμές αλληλεγγύης», απομένουν, ως καθαρό κέρδος, πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια. Από αυτό το ποσό, το 6,5% θα καταλήξει στα ταμεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Το υπόλοιπο 93,5% θα διανεμηθεί στους συλλόγους που συμμετέχουν (ακόμη και στους προκριματικούς γύρους).

Μιλάμε για 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ. Με το Champions League να παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» και να αφήνει για το Europa League μόλις 510 εκατομμύρια ευρώ. Να, γιατί οι ομάδες που παίζουν σε διπλό ταμπλό, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, «σκοτώνονται» να αποφύγουν το Europa και να προκριθούν σε όμιλο του Champions League. Στη δεύτερη περίπτωση, μόνο από τη συμμετοχή τους, θα εισπράξουν 15,25 εκατομμύρια ευρώ. Κι έπειτα, 2,7 εκατομμύρια ευρώ για κάθε νίκη και 900.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία. Ενώ, αν ξεπέσουν σε όμιλο του Europa League, η συμμετοχή πληρώνεται με 2,92 εκατομμύρια ευρώ, κάθε νίκη με 570.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία με 190.000 ευρώ.

Οι διαφορές είναι τεράστιες και στα υπόλοιπα μπόνους που μοιράζει η UEFA, με βάση το δεκαετές ranking των ομάδων (δηλαδή, τις επιδόσεις τους στα Κύπελλα Ευρώπης κατά την τελευταία δεκαετία), αλλά και το Market Pool (ένα πάγιο ποσό που καθορίζεται από την εμπορική αξία του ποδοσφαιρικού προϊόντος κάθε χώρας, και μοιράζεται στους συλλόγους της που αγωνίζονται στην Ευρώπη). Στο Champions League, η ομάδα που θα μπει στους ομίλους με το χαμηλότερο ranking, θα λάβει 1,108 εκατ. ευρώ. Η αμέσως επόμενη στην κατάταξη, το διπλάσιο ποσό, και ούτω καθ’ εξής. Ενώ στο Europa League, το μπόνους για την τελευταία ομάδα του ranking ανέρχεται σε μόλις 71.430 ευρώ.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το Market Pool. Εδώ υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα: το ποσό είναι στάνταρ, όσες ομάδες κι αν προκριθούν σε όμιλο από την ίδια χώρα. Εάν μπουν στους ομίλους δύο σύλλογοι, το μοιράζονται. Ο πρωταθλητής δικαιούται το 55%, και ο δευτεραθλητής το 45%. Εάν, όμως, ένας από τους δύο δεν τα καταφέρει, ο άλλος κερδίζει όλο το ποσό. Για την Ελλάδα, το Market Pool στο Champions League ανέρχεται σε, περίπου, 10 εκατ. ευρώ. Τα 5,5 εκατ. ευρώ αναλογούν στον ΠΑΟΚ και τα υπόλοιπα 4,5 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό. Αλλά, σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ αποκλειστεί από τους ομίλους, ο Ολυμπιακός θα πάρει ολόκληρο το ποσό: 10 εκατομμύρια. Και τανάπαλιν. Δεν είναι μόνον η οπαδική αντιπαλότητα, που κάνει τους Ολυμπιακούς να εύχονται την αποτυχία του ΠΑΟΚ, και αντιστρόφως. Το ίδιο ισχύει και στο Europa League (όπου το Market Pool είναι έξι φορές μικρότερο). Εάν, για παράδειγμα, περάσει στους ομίλους η ΑΕΚ και αποκλειστούν, ο Αρης και ο Ατρόμητος, η «Ενωση» θα εισπράξει το 100% του ποσού.

Επειδή μόνον τα χρήματα για την είσοδο σε όμιλο είναι απολύτως προκαθορισμένα, είναι αδύνατο να προϋπολογιστεί το κέρδος, το οποίο οι ομάδες μας στα Κύπελλα Ευρώπης προσδοκούν. Εχει να κάνει με τις αγωνιστικές τους επιδόσεις (νίκες, ισοπαλίες, ήττες), με το ranking τους (σε σχέση και με εκείνο των αντιπάλων τους), με το Market Pool (και σε πόσα μερίδια θα μοιραστεί), αλλά και με άλλους αστάθμητους παράγοντες. Για παράδειγμα, κάθε ομάδα που δεν προκρίνεται στους ομίλους του Champions και του Europa League, δικαιούται χρήματα (260.000 ευρώ, μίνιμουμ), αναλόγως με τον γύρο στον οποίο αποκλείστηκε. Αυτές που θα αποκλειστούν στα play-off του Champions League, θα λάβουν από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αλλά, μια χονδρική εκτίμηση μπορεί να γίνει, για ‘κείνες που θα φτάσουν στους ομίλους.

Στο Champions League ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, με υπόθεση εργασίας ότι ολοκληρώνουν τα έξι παιχνίδια τους στον όμιλο με μια νίκη και δύο ισοπαλίες, και ότι μπαίνουν σε αυτόν με το δεύτερο χειρότερο ranking, μπορούν να κερδίσουν γύρω στα 27 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων τους. Εάν κάποιος από τους δύο συλλόγους εισπράξει ολόκληρο το Market Pool, θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Για την ΑΕΚ, τον Αρη και τον Ατρόμητο στο Europa League, το αντίστοιχο ποσό δεν θα ανέβει πολύ ψηλότερα από τα 5 εκατ. ευρώ.

Για το φτωχό μας ποδόσφαιρο, τα ποσά είναι ικανοποιητικά έως ιλιγγιώδη. Αλλά, ο πραγματικός χορός των εκατομμυρίων αρχίζει στους νοκ-άουτ αγώνες του Champions League. Μόνο το αγγλικό πρωτάθλημα μοιράζει (στις top ομάδες του) περισσότερα χρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...