227
Λειτουργία χωρίς πιστούς στη Γαλλία κατά την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Το γαλλικό ΣτΕ ήρε την απαγόρευση θρησκευτικών τελετών

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 15:40
Λειτουργία χωρίς πιστούς στη Γαλλία κατά την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Το γαλλικό ΣτΕ ήρε την απαγόρευση θρησκευτικών τελετών

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 15:40

Μια δικαστική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο φέρνει πολύ κοντά το άμεσο άνοιγμα όλων των χώρων λατρείας στη Γαλλία, που είναι κλειστοί από τα μέσα Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τη Δευτέρα, το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει την «γενική και απόλυτη» απαγόρευση μέσα σε οκτώ ημέρες, προτείνοντας χαλαρότερα μέτρα.

Το δικαστήριο, όπως αναφέρει η Monde, έκρινε ότι η απαγόρευση σε περίοδο χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας είναι μια «σοβαρή και προφανώς παράνομη επίθεση» στην ελευθερία της λατρείας, μια θεμελιώδη ελευθερία των πολιτών.

Καλεί δε σε αντικατάσταση της απαγόρευσης με μέτρα σε αυστηρή αναλογία με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Αυτό σημαίνει τελετές υπό όρους και περιορισμούς, τουλάχιστον στα σημεία της γαλλικής επικράτειας όπου ο κίνδυνος από την επιδημία είναι μικρότερος.

Η απαγόρευση θρησκευτικών τελετών με παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας ισχύει από τις 15 Μαρτίου. Πρακτικά επιτρέπονταν μόνο οι κηδείες και αυτές με ελάχιστους συγγενείς, ενώ οι λειτουργίες τελούνταν χωρίς πιστούς.

Η πρόταση των επισκόπων για επανάληψη των τελετών υπό όρους απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, η οποία επέμεινε στην απαγόρευση μέχρι τα τέλη του Μαΐου. Ωστόσο εκκλησιαστικοί παράγοντες πίεζαν με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι η συνάθροιση των πιστών είναι αναπόσπαστο μέρος της συμμετοχής στην λατρεία.

Την απόφαση καλωσόρισαν οι καθολικοί, που έκαναν λόγο για «αποκατάσταση της δικαιοσύνης». Την καλωσόρισαν και οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας, που ζήτησαν πάντως να οριστεί μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...