518
Μια εικόνα που θα γίνει συλλεκτική | REUTERS/LUCAS JACKSON

Τι θέλουν να κάνουν με τις πτήσεις Αμερικάνοι και Βρετανοί;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 20:16
Μια εικόνα που θα γίνει συλλεκτική
|REUTERS/LUCAS JACKSON

Τι θέλουν να κάνουν με τις πτήσεις Αμερικάνοι και Βρετανοί;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 20:16

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις ηλεκτρονικές συσκευές που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από 10 αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, επικαλούμενη αδιευκρίνιστη τρομοκρατική απειλή.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ από αεροδρόμια της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Μαρόκου και του Κατάρ θα πρέπει να τοποθετούν όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές που είναι μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο στις βαλίτσες τους ώστε να περνούν από τον έλεγχο.

Αντίστοιχα, και η Βρετανία ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ και απαγορεύει laptop και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε πτήσεις που συνδέουν τη Βρετανία με έξι χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύονται σε πτήσεις από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενος «την ασφάλεια των πολιτών».

«Οι απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία από αυτούς τους προορισμούς συνεχίζουν να λειτουργούν και θα υπόκεινται στα νέα αυτά μέτρα», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Μέι. «Πιστεύουμε ότι τα βήματα αυτά είναι απαραίτητα και αναλογικής ισχύς για να επιτρέψουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν με ασφάλεια».

Συγκεκριμένα, οι επιβάτες από τις έξι αυτές χώρες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν στην καμπίνα επιβατών κινητά τηλέφωνα, laptop ή tablet με μήκος πάνω από 16 εκατοστά, πλάτος πάνω από 9,3 εκατοστά και πάχος πάνω από 1,5 εκατοστών. «Τα αντικείμενα αυτά θα μπορούν να μεταφέρονται με τις υπόλοιπες αποσκευές στον χώρο αποσκευών», είπε ο εκπρόσωπος.

Η τουρκική αντίδραση

Η Αγκυρα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την απόφαση για την απαγόρευση στους επιβάτες των αεροσκαφών της Turkish Airlines, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας.

«Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουν ή να ελαφρύνουν» αυτό το μέτρο, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αχμέτ Αρσλάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης. «Δεν είναι κάτι καλό για τη χώρα μας. Και δεν είναι κάτι καλό για τις ΗΠΑ» σημείωσε.

«Επιμένουμε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με τα αεροδρόμια άλλων χωρών», επισήμανε ο Αρσλάν. «Αναφορικά με αυτό το θέμα, λαμβάνουμε ήδη όλα τα [απαραίτητα] μέτρα ασφαλείας», σημείωσε. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της άνεσης των επιβατών όπως και στον αριθμό τους», τόνισε ο Αρσλάν.

Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι πολλοί επιβάτες που μεταβαίνουν με την Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς τις ΗΠΑ είναι επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των ταξιδιών για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά της, η Turkish Airlines επιβεβαίωσε ότι είναι μία από τις αεροπορικές εταιρείες που υπόκεινται στην αμερικανική απαγόρευση ηλεκτρονικών συσκευών μεγαλύτερων από κινητά τηλέφωνα στις υπερατλαντικές πτήσεις. Ο τουρκικός αερομεταφορέας διευκρίνισε ότι οι ιατρικές συσκευές εξαιρούνται από αυτή την απαγόρευση.

Οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ημέρες για να εφαρμόσουν το μέτρο.

Πέραν του πρακτικού ζητήματος που δημιουργείται, προκύπτει και η ερώτηση η οποία, προς το παρόν, δεν έχει απαντηθεί: για ποιον λόγο -πέραν του ανακοινωθέντος και προφανούς, της ασφάλειας- προέβησαν σε αυτά τα μέτρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...