1123
Ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες για τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

Τι συνέβη στη συνεδρίαση του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 16:48
Ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες για τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τι συνέβη στη συνεδρίαση του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 16:48

Οπως συνηθίζει, η κυβέρνηση επιτέθηκε την Πέμπτη στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτή τη φορά για τον τρόπο που παρουσίασαν («κατασκεύασαν» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησαν πηγές του Μαξίμου, δηλαδή το non paper) τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Κατήγγειλε η κυβέρνηση ότι τα μέσα «έφτιαξαν» την είδηση ότι η Ελλάδα και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απομονώθηκε στο Eurogroup «την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και μια σειρά από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έπαιρναν με σαφήνεια τη θέση της Ελλάδας».

Τα μέσα ενημέρωσης έμαθαν πάντως τι ακριβώς συνέβη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο ιστότοπος Euro2day εξασφάλισε τα πρακτικά της συνεδρίασης. Με βάση αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτεται ότι η συνεδρίαση ήταν όντως θυελλώδης και ότι οι συζητήσεις για το χρέος κατέληξαν σε ναυάγιο, όταν η Αθήνα απέρριψε τη λύση που ήταν στο τραπέζι.

Οι τόνοι υψώθηκαν με την πρώτη παρέμβαση που έκανε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, όταν άρχισε το δεύτερο μέρος της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, επαναλμβάνοντας ότι το Ταμείο δεν μπορεί να εγκρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο διοικητικό συμβούλιό μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας», τόνισε.

Υστερα πήρε τον λόγο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών καλώντας για μία καθαρή αξιόπιστη λύση που θα δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. «Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επεσήμανε ότι οι αγορές περιμένουν την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δείξει ότι απλώς μεταθέτει τις αποφάσεις για αργότερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον έλληνα υπουργό υποστήριξε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% (σ.σ. μετά το 2022) και κάλεσε για σαφή τοποθέτηση του ΔΝΤ.

«Εάν δεν είναι μαζί μας το ΔΝΤ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει το QE», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών

Η έκπληξη προήλθε από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που άρχισε να διαβάζει την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016 για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε πέραν της απόφασης του 2016. Τόνισε ότι δεν δικαιούται να διαπραγματευτεί χωρίς την εντολή από τη γερμανική Βουλή για μία νέα απόφαση.

Να ρίξει τους τόνους αποπειράθηκε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, τονίζοντας ότι «το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπορεί να βελτιωθεί, όμως είναι μια καλή πλατφόρμα».

Αλλά ο πρόεδρος του Eurοgroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, συντάχθηκε ουσιαστικά με τον κ. Σοιμπλε, λέγοντας ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κοινοβούλια τους και να ζητήσουν επιπλέον εγγυήσεις από τον EFSF/ESM.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο αυστριακός υπουργός: «Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει: είναι μέσα ή όχι; Δεν μπορούμε να συζητάμε μέτρα κάθε 4 εβδομάδες», είπε. Γυρνώντας προς τον κ. Τόμσεν, τον προκάλεσε να παίξουν ένα στοίχημα. «Αν είναι σωστή η Κομισιόν (για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη) να πληρώσετε διπλά από ό,τι πρέπει. Εάν είστε εσείς σωστοί, να μην πληρώσετε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο αντίστοιχο κλίμα, αλλά όχι τόσο ειρωνικά, κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκίντος ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος, όπως φαίνεται να είναι το ΔΝΤ τώρα». Ο ίδιος πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να έχει το ΔΝΤ τον ρόλο του συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο.

Νέα πρόταση για συμμετοχή ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση

Κάπως έτσι, παρενέβη ξανά ο πρόεδρος του Eurogroup με μία νέα πρόταση: να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα, τουλάχιστον όχι πριν κλείσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τόμσεν αντέδρασε θετικά. Ο κ. Τσακαλώτος «εξερράγη». «Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα! Εχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα» τόνισε.

Ο κ. Τόμσεν ανταπάντησε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση του κ. Τσακαλώτου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση στο χρέος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ ενέκρινε προγράμματα επί της αρχής και ότι η χρηματοδότηση ήρθε μετά υπό όρους -στην περίπτωση της Ελλάδας, ο όρος είναι το χρέος.

Πάντως, αρνητικά εκφράστηκε στην πρόταση και ο γάλλος υπουργός, Μπρυνό Λεμέρ, τονίζοντας: «Εχω εξουσιοδότηση από τον Γάλλο πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι μετακύλιση».

Μετά το τετράωρο διάλειμμα…

Κατά τη διάρκεια τετράωρης διακοπής που ακολούθησε, επικοινώνησε ο πρόεδρος του Eurogroup, ξεχωριστά, με ΔΝΤ, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα. Ο ίδιος επέστρεψε στη συνεδρίαση για να δηλώσει ότι καθώς η δήλωση (statement) του Eurogroup δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα αποσύρει τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές, ο οποίος εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά είναι απογοητευμένος. «Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους Θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές» είπε ο κ. Τσακαλώτος, που πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη ρύθμιση του ζητήματος του χρέους.

«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», φέρεται να είπε ο έλληνας υπουργός.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να λήξει τη συνεδρίαση λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να κλείσει το θέμα μέχρι το επόμενο Eurogroup.

Σόιμπλε: «Ηταν μια τεράστια αποτυχία»

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία», παρενέβη, για ακόμη μία φορά, ο κ. Σόιμπλε. Επιτέθηκε στους συναδέλφους του, κατηγορώντας τους ότι μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης και σήκωσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», είπε.

Πιο φιλικοί προς την Ελλάδα εμφανίστηκαν, ξανά, οι υπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τον Πιέρ Κάρλο Πάντοαν να προσθέτει ότι «μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση» και ότι «όταν ξεκινά τέτοια κρίση, δεν ξέρουμε πώς να τη σταματήσουμε».

«Συμμερίζομαι την απογοήτευσή σας. Πρέπει να δουλέψουμε για να γεφυρώσουμε το κενό τις επόμενες εβδομάδες, με το να βρούμε επιλογές και όχι να παίζουμε με τις προσδοκίες» κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...