624
Διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ κρατούν πλακάτ που γράφουν «Ανθρωποι ενάντια στην τυραννία» | REUTERS /Stephen Zenner

Τι κοινό έχουν όσοι δεν τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 17:49
Διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ κρατούν πλακάτ που γράφουν «Ανθρωποι ενάντια στην τυραννία»
|REUTERS /Stephen Zenner

Τι κοινό έχουν όσοι δεν τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 17:49

Μπορεί να βρισκόμαστε πολύ κοντά στο πολυπόθητο εμβόλιο του κορονοϊού, όμως τίποτα δεν έχει δώσει το σήμα του τέλους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Το πανδημικό κύμα μαίνεται ανεξέλεγκτο, οι νεκροί σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, η υπομονή πολλών όμως έχει εξαντληθεί. Για κάποιους δεν υπάρχει απόθεμα ούτε για μία ώρα, καθώς η αντοχή και η αλληλεγγύη υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση και την εγκατάλειψη, γράφει το Scientific American.

Γερμανία και ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η αύξηση των νέων, καθημερινών μολύνσεων στον πληθυσμό τους, είναι αποτέλεσμα εγωιστικής συμπεριφοράς μιας μικρής μερίδας πολιτών. Οι συμπεριφορές τους είναι χαρακτηριστικές: αγνοούν τον κανόνα των κοινωνικών αποστάσεων και δεν φορούν μάσκα.

Στις αρχές του 2020 καθώς ο κορονοϊός είχε ξεκινήσει το τρελό ράλι του στις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ειδικοί συγκέντρωσαν περίπου 100 άτομα, προκειμένου να εξετάσουν πώς ανταποκρίνονται στην πανδημία.

Οι ειδικοί θέλησαν να κατανοήσουν γιατί κάποιοι τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας, που είναι τα καλύτερα εργαλεία για τη μείωση μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ άλλοι τα αγνοούν.

Πλέον, το δείγμα της έρευνας έχει διευρυνθεί, οι ειδικοί έχουν συλλέξει ένα δείγμα 60.000 απαντήσεων από περισσότερες από 30 χώρες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δημιουργούν μια πολύπλοκη εικόνα ατομικών και συλλογικών κινήτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ενα από τα πιο βασικά που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι ότι κάποιοι δεν υπακούν στους κοινωνικούς κανόνες ή νόμους του κράτους, καθώς ο φόβος τους για οικονομική απώλεια που προκαλείται από τα περιοριστικά μέτρα, είναι πολύ πιο ισχυρός από τους φόβους για την υγεία ή και την ίδια τους τη ζωή.

Μάλιστα, σε καμία από τις 30 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν χαρακτηρίστηκε η πανδημία πιο επικίνδυνη από τις οικονομικές συνέπειες που έχουν τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν περισσότερα κίνητρα για την ασφάλεια στο πορτοφόλι τους, παρά για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένας τρόπος να παρακινήσουν περισσότερα άτομα να ακολουθήσουν τους κανόνες προστασίας, είναι να τους προσεγγίσουν καλύτερα οικονομικά, όπως γράφει το Scientific American.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις ΗΠΑ φάνηκε ότι ρόλο διαδραματίζει και ο πολιτικός προσανατολισμός. Για παράδειγμα οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς. Αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις από αυτές της κυβέρνησης φάνηκε ότι είχαν αρνητές και σε άλλες χώρες, καθώς ομάδες πολιτών χρησιμοποιήσαν διάφορους τρόπους αντίστασης για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους.

Ακόμη ένα σημαντικό δεδομένο είναι ότι παρά την επικρατούσα αντίληψη ότι οι νέοι ευθύνονται για τη διασπορά της νόσου, τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ηλικία δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για να δημιουργηθεί τέτοιος κανόνας.

Μάλιστα, οι νέοι δηλώνουν στις περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ότι έχουν υψηλότερο αντίκτυπο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, παρόλα αυτά προσέχουν περισσότερο και μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη υπομονή. Βέβαια, βάση αυτού του δεδομένου, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να κατανοήσουν ότι θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσουν στρατηγικές που να στοχεύουν συγκεκριμένα κίνητρα ανά ηλικιακή ομάδα.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης προς όφελος όλων μας; Η επιστήμονες που μελετούν τις συμπεριφορές το ονομάζουν ψυχολογική αντίδραση η οποία είναι πιο γνωστή ως αντίστροφη ψυχολογία.

Αυτό σημαίνει ότι όταν στερούν από κάποιον κάτι, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ελευθερία του, ο μισθός του, η δουλειά του, η διασκέδασή του, οι φίλοι του, αυτός θα κάνει τα πάντα για να το ξαναβρεί.

Η πρόκληση είναι αυτοί που θέτουν τους κανόνες και επιβάλλουν τα μέτρα, να κατανοήσουν τις συμπεριφορές σε βάθος ώστε να απευθυνθούν πιο στοχευμένα σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται για το κοινό καλό. Κάτι που θα πρέπει να γίνει ακόμη και τώρα, καθώς μας απομένουν αρκετοί μήνες μέχρι να είμαστε και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...