412
| Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι αλλάζει στις εφημερίες – τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 09:23
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι αλλάζει στις εφημερίες – τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 09:23

Τέλος στο φαινόμενο των ράντζων, των πολύωρων αναμονών στα επείγοντα και της έλλειψης προσωπικού επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, με στοχευμένα μέτρα που θα λάβει το επόμενο διάστημα.

Οπως σημειώνουν την Τρίτη «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη, εικόνα της κατάστασης έχει εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος το τριήμερο που πέρασε πραγματοποίησε δύο αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο κ. Κικίλιας επισκέφτηκε το «Σωτηρία» έπειτα από ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε από ασθενή με αναπηρία για πολύωρη αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Το μεσημέρι του Σαββάτου είχε επισκεφθεί τον «Ευαγγελισμό», όπου κατά τη γενική εφημερία ο χρόνος αναμονής για τους 1.000 και πλέον ασθενείς που προσέρχονται για διάγνωση ξεπερνά ακόμη και τις οκτώ ώρες.

Οι επισκέψεις του κ. Κικίλια έστειλαν εξάλλου και το μήνυμα στους νέους διοικητές ότι οι παρεμβάσεις προς όφελος των ασθενών αποτελούν προτεραιότητα, όπως άλλωστε ορίζει και το «Συμβόλαιο Αποδοτικότητας» που έχουν υπογράψει.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας τόνιζαν στα «Νέα» ότι το πρώτο βήμα είναι η ανασυγκρότηση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 536 γιατρών για τη στελέχωση των Τμημάτων.

Κομβικό ρόλο θα παίξει και το ενισχυμένο ΕΚΑΒ (μετά τη συγχώνευση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), το οποίο θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα νοσοκομεία. Στόχος είναι η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών να γίνεται με γνώμονα τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισής τους αλλά και της διαθεσιμότητας κλινών, αποτρέποντας τη συμφόρηση του συστήματος.

Αναγκαία κρίνεται και η τοποθέτηση τραυματιοφορέων, καθώς οι διασώστες των ασθενοφόρων χάνουν πολύτιμο χρόνο κατά τη διακομιδή, γιατί συχνά δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς να παραλάβουν τα περιστατικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι μάνατζερ του ΕΣΥ δεσμεύονται σύμφωνα με το «Συμβόλαιο Αποδοτικότητας» να βρίσκονται εντός του νοσοκομείου κατά τις ώρες γενικής εφημερίας, εποπτεύοντας τη λειτουργία των ΤΕΠ.

Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας που έχει οριστεί στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΑΒ, αναμένεται άμεσα να καταλήξει στο τελικό σχέδιο για τον χάρτη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ενα σενάριο είναι η αλλαγή των ομάδων των νοσοκομείων εφημέρευσης, η οποία είναι η πιο εύκολα εφαρμόσιμη λύση.

Δεύτερο σενάριο θέλει να εντάσσονται τα νοσοκομεία στο πρόγραμμα γενικής εφημερίας κάθε τρεις (αντί για τέσσερις) ημέρες, ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η συμμετοχή περισσότερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, άρα και διαθέσιμων κλινών. Αφετέρου εξασφαλίζεται η συμμετοχή περισσότερων γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η λύση της απολύτως αυτόνομης λειτουργίας των ΤΕΠ σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται επιπλέον κονδύλια και προσωπικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...