234
(φωτ. αρχείου) | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι αλλάζει στα capital controls – Στα €2.300 το όριο ανάληψης

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 14:17
(φωτ. αρχείου)
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι αλλάζει στα capital controls – Στα €2.300 το όριο ανάληψης

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 14:17

Τροποποιούνται οι περιορισμοί στα capital controls από αύριο 1η Μαρτίου με μεγαλύτερο όριο αναλήψεων που ανέρχεται πλέον στα 2.300 ευρώ το μήνα.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών δημοσιεύθηκε σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 687Β).

Ορίζει συγκεκριμένα ότι από την 1η Μαρτίου:

Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

– Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Η απόφαση χαλάρωσης των μέτρων, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων της 15ης Μαΐου 2017.