374
Ηλικιωμένη αναμένει για να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) | SOOC

Θεοδωρίδου: Πόσο βοήθησε τους σκληρούς δείκτες στην Ελλάδα η ενισχυτική δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 18:40
Ηλικιωμένη αναμένει για να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου)
|SOOC

Θεοδωρίδου: Πόσο βοήθησε τους σκληρούς δείκτες στην Ελλάδα η ενισχυτική δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 18:40

Σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας αποτέλεσε η έγκαιρη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, η οποία είχε χορηγηθεί ενόψει του χειμώνα και της παραλλαγής Ομικρον, όπως σχολίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, «τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτρη Παρασκευή, για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα με τη μετάλλαξη Ομικρον, δείχνουν πόσο αποτελεσματική ήταν η δόση αυτή έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου από λοίμωξη Covid-19».

Ο δείκτης θνησιμότητας σε εμβολιασμένους με τρίτη δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους την εβδομάδα, σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιάσμενους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης 87%.

Οσον αφορά τη διασωλήνωση, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6, δηλαδή αποτελεσματικότητα της τάξης του 91%.

Επίσης, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους, έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή  αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε φάση επικράτησης ενός στελέχους όπως η Ομικρον, η οποία έχει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, όπως σχολίασε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια έσπευσε για ακόμα μία φορά να επισημάνει ότι η χαλάρωση των μέτρων προστασίας δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεχίζει να μελετά θέματα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, όπως η χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσηση, προκειμένου να τεκμηριώσει τις μελλοντικές της οδηγίες».

Μάλιστα, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγείται τέταρτη δόση σε ηλικιωμένους, που εξαιτίας και του γήρατος είναι πιο ευαίσθητοι στο να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό.

Ηδη, συμπλήρωσε η ίδια, στη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, κινούνται θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ στη Σκωτία ξεκινούν τον επόμενο μήνα τη χορήγηση της τέταρτης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η ίδια δήλωνε ότι η τέταρτη δόση με το ίδιο εμβόλιο που παρασκευάστηκε για το στέλεχος της Γουχάν δεν είναι λύση, καθώς δεν πιάνει τις μεταλλάξεις. Επίσης, είχε αναφέρει ότι υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για την ανάγκη παρασκευής νέων εμβολίων, με ιδιότητες προστατευτικές από τις μεταλλάξεις (εδώ) (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...