472
Νοσηλεύτρια προετοιμάζει εμβόλιο του κορονοϊού για χορήγηση (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Θεοδωρίδου: Η τέταρτη δόση δεν είναι η λύση – Χρειάζονται νέα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 18:37
Νοσηλεύτρια προετοιμάζει εμβόλιο του κορονοϊού για χορήγηση (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Θεοδωρίδου: Η τέταρτη δόση δεν είναι η λύση – Χρειάζονται νέα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 18:37

Στις τελευταίες εξελίξεις για τα εμβόλια του κορονοϊού και τη συλλογική ανοσία αναφέρθηκε την Τρίτη, κατά την τακτική ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της λοίμωξης Covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Ομικρον, η οποία έχει κυκλοφορήσει εδώ και δύο μήνες, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος των γνώσεων που έχουν ήδη συσσωρευτεί.

«Δύο είναι όμως οι βασικές ιδιότητες του ιού που έχουν απασχολήσει τους ειδικούς. Η ιδιότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας και η ανοσιακή διαφυγή που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση δεδομένων, η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ως προς τη μείωση των λοιμώξεων (νέων κρουσμάτων) είναι της τάξης του 50%, δηλαδή αρκετά χαμηλά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. «Είναι το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει, διότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας και να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Ομως το 50% είναι κριτήριο χαρακτηρισμού σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενός αποτελεσματικού εμβολίου».

Η πρώτη μελέτη σχετικά με τη θνητότητα από Ομικρον έρχεται από τη Βρετανία, και σύμφωνα με αυτή, η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95% δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση, ενώ με τις δύο δόσεις εμβολίου, το ποσοστό είναι 59%. Δηλαδή και με την Ομικρον, η τρίτη δόση επιτυγχάνει τα ποσοστά που έχουν οι δύο δόσεις έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, οι μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι της τάξης του 44%-68%, ενώ με τρεις δόσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83% έως 90%, με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

Η κυτταρική ανοσία που παρέχει η τρίτη δόση είναι σημαντικότερη για την αντιμετώπιση της Ομικρον, καθώς αυτή είναι που βοηθά στην αποφυγή της βαριάς νόσησης και του θανάτου, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Αποτελεί μεγάλη τύχη ένα εμβόλιο που παρασκευάστηκε με το αρχικό στέλεχος να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό», συμπλήρωσε η ίδια.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Ομικρον 2, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από την Ομικρον και μπορεί να επικρατήσει, αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Τέταρτη δόση

Η τέταρτη δόση είναι κάτι που συζητούν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλιέρι, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν αποτελούν οπωσδήποτε βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Πρόσφατα το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 18 ετών και σύντομα διαπίστωσαν ότι μειώνονται τα κρούσματα, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αλλά η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα.

«Η αύξηση δόσεων των αρχικών εμβολίων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν θα σταματήσει την ανάδυση των νέων μεταλλάξεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παρασκευαστούν νέα εμβόλια με ευρεία και μακρά προστασία», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ανοσοποίηση με την κυκλοφορία της Ομικρον θα φτάσει σε υψηλά ποσοστά, όσο όμως τα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως παραμένουν χαμηλά, δεν θα οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...