263
Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα | ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Καμία συσχέτιση του εμβολίου με τους θανάτους στη Νορβηγία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 18:29
Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα
|ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Καμία συσχέτιση του εμβολίου με τους θανάτους στη Νορβηγία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 18:29

Καμία συσχέτιση δεν υπάρχει μεταξύ των θανάτων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία και του εμβολίου του κορονοϊού, παρά τα δημοσιεύματα που έσπευσαν εμμέσως να συνδέσουν τα γεγονότα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.

«Σχετικά με μία σειρά θανάτων που αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα για άτομα μεγάλης ηλικίας που είχαν εμβολιαστεί στη Νορβηγία, ο αντίστοιχος ΕΟΦ της χώρας, μόλις πριν από λίγο, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων», ανέφερε.

Μάλιστα, οι ειδικοί από τη Νορβηγία τονίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον ημερήσιο αριθμό φυσικών θανάτων.

«Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά και στη Νορβηγία, αλλά άτομα ηλικιωμένα και με σοβαρά προβλήματα και εύθραυστη υγεία θα αντιμετωπίζονται ακόμα πιο προσεκτικά», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια διευκρίνισε ότι είναι φυσιολογικό να συζητούμε διάφορα θέματα όσο αυξάνονται τα ποσοστά του εμβολιασμού.

«Τα εμβόλια ελέγχονται αυστηρά για τρία πράγματα. Πρώτον, γίνεται ο έλεγχος ανοσογονικότητας, δηλαδή η ικανότητάς τους να δημιουργούν αντισώματα, δεύτερον, η αποτελεσματικότητα, δηλαδή η ικανότητα να προστατεύουν και, τρίτον, η ασφάλεια, δηλαδή η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στις κλινικές μελέτες όπου ελέγχονται αυτά τα στοιχεία στα εμβόλια, η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους, ώστε να ανιχνευθεί οποιαδήποτε σπάνια επιπλοκή ένα στο εκατομμύριο», συμπλήρωσε η ίδια.

«Σε κάθε χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων καταγράφει όλα τα περιστατικά τα οποία του αναφέρονται και σε όλα γίνεται έλεγχος, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα εάν όντως συνδέεται το εμβόλιο με την ανεπιθύμητη ενέργεια ή ήταν τυχαίο γεγονός», κατέληξε η ίδια.