775
Η Κριστίν Λαγκάρντ αισθάνεται... μοναξιά ως γυναίκα στην εξουσία και ένας από τους στόχους της ζωής της είναι να δει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις - κλειδιά | Facebook

Θα πετύχει η «ροκ σταρ» της οικονομίας Λαγκάρντ;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 15:08
Η Κριστίν Λαγκάρντ αισθάνεται... μοναξιά ως γυναίκα στην εξουσία και ένας από τους στόχους της ζωής της είναι να δει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις - κλειδιά
|Facebook

Θα πετύχει η «ροκ σταρ» της οικονομίας Λαγκάρντ;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 15:08

Πάντα πίστευε ότι οι γυναίκες έχουν πιο δυνατό μυαλό από τους άντρες. Οτι αδικούνται που δεν κατέχουν υψηλές θέσεις σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, ιδρύματα και οργανισμούς. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποδείξει ότι μία γυναίκα μπορεί να «ροκάρει», όταν βρεθεί στο τιμόνι ενός διεθνούς οικονομικού οργανισμού. Οπως είχε σχολιάσει η ίδια «αν η Lehman Brothers λεγόταν Lehman Sisters, ο κόσμος μας σήμερα θα ήταν διαφορετικός».

Οταν πέρυσι της είχαν προτείνει τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είχε εκπλαγεί. «Οχι, όχι, όχι, όχι», απάντησε και αρνήθηκε. Τώρα, είναι υποψήφια και όπως φαίνεται οι καταστάσεις γι’ αυτήν έχουν ωριμάσει και δείχνει να το απολαμβάνει.

Εξάλλου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Εχει ήδη καταγράψει μία εξαιρετική πορεία στο χώρο της οικονομίας. Το βιογραφικό της βέβαια, έχει και μία «λαδιά», η οποία δημιουργήθηκε το 2016, όταν το γαλλικό δικαστήριο την καταδίκασε για αμέλεια στην υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως να της επιβληθεί ποινή.

Η Λαγκάρντ εκτός από ηγέτιδα και είναι μητέρα δύο αγοριών. Ο μεγάλος ασχολείται με την εστίαση, ενώ ο μικρός είναι αρχιτέκτονας. Δύο φορές στη ζωή της παντρεύτηκε και τις δύο χώρισε. Τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με τον γάλλο επιχειρηματία Ξαβιέ Ζοκαντί.

Το 2018 το περιοδικό Forbes την κατέταξε στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. Έναν χρόνο αργότερα, η 63χρονη Λαγκάρντ, μια αναγνωρίσιμη φιγούρα χάρη στα κοντά, γκρίζα μαλλιά της, το πλατύ χαμόγελο και τα ενδύματα υψηλής ραπτικής που επιλέγει, γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η 63χρονη, που έχει γίνει θρύλος για τη σταθερότητα στις αποφάσεις της, είναι πρώην κολυμβήτρια της ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης της Γαλλίας. Γυμνάζεται καθημερινά, ακόμη και ανάμεσα στις συναντήσεις κορυφής, αν δεν έχει άλλο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα.

Η Λαγκάρντ αναζητά συνεχώς ευκαιρίες για να υποστηρίξει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η φωτογραφία από το φετινό Φόρουμ Γυναικών της Αμερικής /Facebook

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, είναι πιθανό να βρεθεί μπροστά σε σημαντικά θέματα που χρειάζονται άλλου είδους εμπειρία. Αν τελικά η υποψηφιότητά της εγκριθεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγείται της ΕΚΤ. Αρμοδιότητά της θα είναι η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης και φυσικά το ευρώ.

«Θα αντιμετωπίσει προκλήσεις»

«Η Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η ροκ σταρ της διεθνούς οικονομίας», γράφει ο Αντριου Γουόλκερ, σε ανάλυσή στο BBC. Μετά την εμπειρία της ως υπουργού της γαλλικής κυβέρνησης, κατάφερε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΝΤ. Αυτό όμως που δεν έχει είναι η τεχνική εμπειρία του κεντρικού τραπεζίτη. Κάτι που είχε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ», αναφέρει ο Γουόλκερ.

Και οι τρεις προηγούμενοι διοικητές της ΕΚΤ είχαν τέτοια εμπειρία. Ο Μάριο Ντράγκι προήδρευσε σε μία εποχή που η τράπεζα αντιμετώπιζε τη χρηματοπιστωτική κρίση της ευρωζώνης και τη δύσκολη οικονομική ανάκαμψη. Η ανταπόκρισή του στις προκλήσεις ήταν καινοτόμα και συγχρόνως τεχνική.

Για την Λαγκάρντ όμως μπορεί να υπάρξουν σημαντικές προκλήσεις.  Και αυτό διότι η ευρωζώνη αγωνίζεται με έναν πληθωρισμό που παραμένει κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί. «Για να καταφέρει να επιλύσει αυτό το θέμα, ενδέχεται να χρειαστεί πρωτοποριακές ιδέες. Και σε αυτό το πλαίσιο ίσως χρειαστεί να βασιστεί στην εμπειρία των τεχνοκρατών της ΕΚΤ», αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC.

Οση πίεση και αν υπάρχει στην καθημερινότητά της, σπάνια αντιμετωπίζει καταστάσεις χωρίς χαμόγελο. REUTERS/Carlos Jasso

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει, ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψη του τη μέχρι σήμερα πορεία της.

Η Λαγκάρντ κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των 10 πιο ισχυρών γυναικών παγκοσμίως. Η συμβολή της στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ΔΝΤ μετά τη διάσωση της Ελλάδας το 2010, δημιούργησε και νέους κανόνες για το Ταμείο.

Επίσης, καθοδήγησε τη μεγαλύτερη διαδικασία διάσωσης που είχε αναλάβει ποτέ το ΔΝΤ, μία συμφωνία 57 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή, το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, είναι άνθρωπος που παραδέχεται τις αδυναμίες τους, δηλώνοντας σε συνέντευξή της στον Guardian το 2012 ότι «στερείται εμπειρίας οικονομικών θεμάτων».

«Μπορεί να μην είναι οικονομολόγος, όμως έχει εμπειρία στην οικονομική πολιτική», είχε πει τότε ο Μαρκ Σόμπελ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, «βλέποντας» θετικά το μέλλον της.

Η καριέρα της Λαγκάρντ
  • 1956: Γεννήθηκε στο Παρίσι
  • 1973: Κερδίζει υποτροφία σε αμερικανική σχολή για ένα χρόνο, όπου τελειοποιεί τα αγγλικά της
  • 1981: Ολοκληρώνει τις σπουδές της στη Νομική Σχολή των Παρισίων, και ξεκινά να εργάζεται στη νομική εταιρεία Βaker & McKenzie, στην οποία γίνεται πρόεδρος 18 χρόνια αργότερα
  • 2005: Γίνεται υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας
  • 2007: Γίνεται υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει στη Γαλλία αυτή τη θέση, αλλά και η μοναδική μεταξύ των χωρών της G8
  • 2011: Αναλαμβάνει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
  • 2019: Είναι υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...