285
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

Τελεσίγραφο από Κομισιόν να κλείσουν εκκρεμότητες

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 10:34
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τελεσίγραφο από Κομισιόν να κλείσουν εκκρεμότητες

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 10:34

Καμπανάκι πρόκειται να ηχήσει για την Ελλάδα από την έκθεση της Κομισιόν ώστε να ολοκληρώσει εντός ολίγων ημερών μία σειρά από προαπαιτούμενα  για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση από τα κέρδη των ομολόγων.

Σήμερα Τετάρτη η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα την Εκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών και την 2η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά τη λήξη του μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων αναμένεται να παρουσιάσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μάριαν Τίσεν.

Παρά ταύτα, το κλίμα δεν θα είναι και το πιο ευχάριστο για την ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εκθεση Εποτείας θα στείλει αυστηρό και σαφές μήνυμα ότι υπάρχει ένα τελευταίο μικρό παράθυρο ευκαιρίας να κλείσουν οι εκκρεμότητες ως τις 11 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία διεξάγεται το Eurogroup.

Είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα και ο Πιερ Μοσκοβισί που έρχεται αύριο Πέμπτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Αν όλα πάνε καλά για την Ελλάδα, το συμβούλιο των υπουργών θα εγκρίνει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Πάντως, σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό τον Μάρτιο, η δόση μπορεί να ξεκλειδώσει το καλοκαίρι, ανέφερε προ ημερών το Reuters.

Ποια είναι όμως αυτά τα σημεία που μένουν ανοιχτά;

Πρόκειται για εκκρεμότητες που καθυστερούν να κλείσουν (μεταξύ τους η ολοκλήρωση στελέχωσης της ΑΑΔΕ), όπως και πολιτικά «καυτά» ζητήματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον πρόκειται για ζητήματα στα οποία οι Ευρωπαίοι επανέρχονται ξανά και ξανά όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...