359
Οι Κώστας Πουλάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Εφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη Τύπου για την ψήφο των αποδήμων | SOOC/Nick Paleologos

ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: ναι, αλλά να μην προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 17:32
Οι Κώστας Πουλάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Εφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη Τύπου για την ψήφο των αποδήμων
|SOOC/Nick Paleologos

ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: ναι, αλλά να μην προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 17:32

Τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείτο πεισματικά να συμφωνήσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού –δεν είχε πρόβλημα να εισάγει ψήφο στα 17 ή άλλες ρυθμίσεις, αλλά είχε πρόβλημα να συζητήσει το πώς θα εκπροσωπούνται οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Και τώρα που όλοι το θεωρούν αυτονόητο, η τριμελής επιτροπή που όρισε η Κουμουνδούρου παρουσίασε μια… υβριδική πρόταση για τους απόδημους Ελληνες, με βάση την οποία δεν θα προσμετράται το εκλογικό αποτέλεσμα των δικών τους ψήφων στο σύνολο της Επικράτειας…

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των βουλευτών του εξωτερικού αυτοί θα είναι από τρεις μέχρι 12, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Για παράδειγμα, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν ψηφίσουν 180.000 ψηφοφόροι, θα εκλέγονται τρεις βουλευτές. Πέρα από τον αριθμό αυτό, για κάθε 60.000 βουλευτές θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Oπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουλή, η μη συμπερίληψη των ψήφων των αποδήμων στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Επικράτειας, γίνεται «για καθαρά λόγους ασφάλειας δικαίου, δεδομένου ότι, όπως ορθά υποστήριξε η πλειοψηφία της Επιτροπής, και χωρίς συνταγματική τροποποίηση η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει την δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης, ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα, των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού, εν όψει των ουσιωδώς διαφορετικών κατηγοριών, από πλευράς πραγματικού, στις οποίες ανήκουν».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η πρότασή του, που ουσιαστικά υποβαθμίζει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, εξηγείται στη λογική ότι «οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας» και άρα είναι «πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ότι η ψήφος των τελευταίων».

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι επιδιώκει να «κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι το μόνο κόμμα, στα 40 χρόνια που εκκρεμεί η προαναφερθείσα συνταγματική επιταγή, που και εξειδίκευσε στην αναθεώρηση την αρχική πρόβλεψη, και φρόντισε να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.