370
Oι τζιχαντιστές εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντική απειλή | Reuters

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Εξουδετερώθηκε πλήρως το χαλιφάτο του ΙSIS

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2019, 10:41
Oι τζιχαντιστές εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντική απειλή
|Reuters

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Εξουδετερώθηκε πλήρως το χαλιφάτο του ΙSIS

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2019, 10:41

Την απελευθέρωση του τελευταίου οχυρού που έλεγχε το Ισλαμικό κράτος στη Συρία ανακοίνωσε η αραβοκουρδική δύναμη που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ αναφέροντας ότι ολοκληρώνεται έτσι μια εξαντλητική μάχη αρκετών εβδομάδων κατά τις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες αναγκάστηκαν να φύγουν.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF/ΣΔΔ) δηλώνουν την πλήρη εξουδετέρωση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και την εδαφική ήττα κατά 100% του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Επειτα από μήνες μαχών, οι ΣΔΔ κατόρθωσαν να καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις των τζιχαντιστών στη Μπαγούζ, ένα χωριό στην ανατολική Συρία, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Οι μάχες ήταν σφοδρές ενάντια στους τελευταίους σκληρούς μαχητές του ΙΚ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος αλλά οι ΣΔΔ έχουν σηκώσει τώρα τη σημαία τους στη Μπαγκούζ για να γιορτάσουν τη νίκη τους.

«Αυτή τη μοναδική ημέρα, τιμάμε τη μνήμη χιλιάδων μαρτύρων, των οποίων οι προσπάθειες κατέστησαν δυνατή τη νίκη» δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί.

Στο απόγειό του, το 2014, το Ισλαμικό Κράτος έλεγχε ένα έδαφος τόσο μεγάλο στο Ιράκ και στη Συρία, όσο είναι η Βρετανία.

Η οργάνωση των κούρδων ανταρτών της Συρίας έχει ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η δύναμη αυτή άρχισε την τελική μάχη όπως την αποκαλούσε για την εκδίωξη του ΙΚ από το πρώην προπύργιό του στη Μπαγούζ μετά την απομάκρυνση από το χωριό αυτό χιλιάδων αμάχων και την εκδίωξη τζιχαντιστών μαχητών.

Η περιοχή Μπαγούζ βρίσκεται στον ποταμό Ευφράτη στην πλούσια σε πηγές ενέργειες ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ηταν το τελευταίο σημαντικό έδαφος που παρέμενε υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επί σειρά ετών έλεγχε σημαντικά εδάφη των δύο χωρών.

Παρά την απώλεια της επικράτειας, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντική απειλή για την ασφάλεια καθώς μπορούν να προκαλέσουν επιθέσεις στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως.

Την επικράτηση επί του ΙSIS είχε προαναγγείλει το βράδυ της Παρασκευής και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για «ήττα του Χαλιφάτου σε ποσοστό 100%».

Μάλιστα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, ο Τραμπ έδειξε στις κάμερες δύο χάρτες, συγκρίνοντας την παρουσία του ΙΚ στη Συρία, το 2016 και σήμερα.

«Μπορείτε να κρατήσετε τον χάρτη. Συγχαρητήρια… Καιρός ήταν», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους, μόλις αποβιβάστηκε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...