388
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της GRU στη Μόσχα | REUTERS/Stringer

Συντονισμένες κατηγορίες από τη Δύση κατά της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 11:42
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της GRU στη Μόσχα
|REUTERS/Stringer

Συντονισμένες κατηγορίες από τη Δύση κατά της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 11:42

Στο Διαδίκτυο έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, με καταγγελίες για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις και κάθε είδους παρενοχλητική δραστηριότητα.

Χώρες του ΝΑΤΟ, με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, μίλησαν ανοιχτά για τις κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στο Κρεμλίνο και ειδικότερα την υπηρεσία πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων GRU.

Πράκτορες της υπηρεσίας θεωρούνται άμεσα εμπλεκόμενοι με την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Οι Αρχές της Ολλανδίας ήταν αυτές που προχώρησαν περισσότερο, καθώς αποκάλυψαν πώς ρώσοι πράκτορες τοποθέτησαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό στον χώρο στάθμευσης ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη. Στόχος τους ήταν να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρονικό του σύστημα.

Αυτό συνέβη τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο ΟΑΧΟ ερευνούσε την υπόθεση Σκριπάλ και μια επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας, για την οποία η Δύση κατηγορεί τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Μόσχα. Να σημειωθεί ότι επισήμως η Ολλανδία δεν έχει βρει κάποια σχέση μεταξύ της απόπειρας κυβερνοεπίθεσης και των ερευνών του ΟΑΧΟ.

Βρετανοί και ολλανδοί πράκτορες εντόπισαν στο αυτοκίνητο των ρώσων πρακτόρων ενδείξεις ότι συνδέονταν με τη GRU. Οι Ρώσοι, που κατονομάστηκαν από τις ολλανδικές Αρχές και αργότερα απελάθηκαν, είχαν φτάσει στην Ολλανδία με ρωσικά διπλωματικά διαβατήρια.

Το διαβατήριο του Αλεξάντερ Μόρεντς, ενός από τους Ρώσους που εντοπίστηκαν στη Χάγη (Ministerie van Defensie/Handout via REUTERS)

Στις ΗΠΑ, οι Αρχές άσκησαν διώξεις σε βάρος επτά αξιωματούχων της GRU οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με στόχο να παραβιάσουν υπολογιστές και να υποκλέψουν δεδομένα. Οι Ρώσοι προσπαθούσαν να απονομιμοποιήσουν διεθνείς οργανισμούς αντιντόπινγκ και να εκθέσουν τους αξιωματούχους που αποκάλυψαν το πρόγραμμα ντόπινγκ με τη στήριξη της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ακόμη ότι θα θέσει στη διάθεση των συμμάχων της τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας

Παράλληλα, ο Καναδάς γνωστοποίησε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιτόπινγκ (WADA), που εδρεύει στο Μόντρεαλ, βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η GRU είναι «πολύ πιθανόν υπεύθυνη». Η WADA και το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό στοχοποιήθηκαν το 2016 και η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU «ευθύνεται πολύ πιθανόν για αυτές τις ενέργειες».

Σε όλα αυτά η Μόσχα απάντησε με τη συνήθη ειρωνεία της, αναφέρει η γαλλική Monde. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «κατασκοπομανία» της Δύσης που κατά διαστήματα αυξάνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...