379
«Πιστεύουμε την Δρ. Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ» φώναζαν οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες | REUTERS/Mary F. Calvert

Επεισοδιακή διαδήλωση κατά του Κάβανο – Συνελήφθησαν η Εϊμι Σούμερ και η Εμιλι Ραταϊκόφσκι

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 10:28
«Πιστεύουμε την Δρ. Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ» φώναζαν οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες
|REUTERS/Mary F. Calvert

Επεισοδιακή διαδήλωση κατά του Κάβανο – Συνελήφθησαν η Εϊμι Σούμερ και η Εμιλι Ραταϊκόφσκι

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 10:28

Εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες, μεταξύ των οποίων και επώνυμα πρόσωπα,  συνελήφθησαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον διορισμό του αμφιλεγόμενου εκλεκτού του Ντόναλντ Τραμπ, δικαστή Μπρετ Κάβανο, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Λίγο πριν την ψηφοφορία στο Καπιτώλιο για τον διορισμό του Κάβανο, οι διαδηλωτές πήραν ανοιχτά το μέρος της Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, η οποία καταγγέλλει ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον Κάβανο το 1982.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, αλλά και η κωμικός Εϊμι Σούμερ και το μοντέλο Εμιλι Ραταϊκόφσκι, αμφότερες με ενεργή συμμετοχή σε φεμινιστικά κινήματα.

«Πιστεύουμε την Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ» φώναζαν οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες, αλλά και «Πρέπει να φύγει ο Κάβανο» και «Ποτέ ξανά».

Συνολικά 302 γυναίκες συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

«Σήμερα με συνέλαβαν ενώ διαδήλωνα κατά του διορισμού στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπρετ Κάβανο, ενός άνδρα που έχει κατηγορηθεί από πολλές γυναίκες για σεξουαλική επίθεση. Οι άνδρες που κάνουν κακό σε γυναίκες δεν μπορούν πλέον να τοποθετούνται σε θέσεις εξουσίας», έγραψε η Ραταϊκόφσκι στο Twitter.

Οι διαμαρτυρίες αυτού του είδους είναι πρωτοφανείς ενόψει του διορισμού δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις είχαν γίνει και κατά τον διορισμό του Κλάρενς Τόμας (που ακόμη υπηρετεί στο Δικαστήριο) πριν από 27 χρόνια, αλλά δεν είχαν πάρει την έκταση που έχουν οι σημερινές.

Η Εϊμι Σούμερ με την Εμιλι Ραταϊκόφσκι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης (EPA/ERIK S. LESSER)

Εν τω μεταξύ, η μάλλον βιαστική έρευνα του FBI σχετικά με τις καταγγελίες των τριών γυναικών που κατηγορούν τον Κάβανο ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε ημέρες και με ελάχιστους μάρτυρες. Επεισε κάποια αναποφάσιστα μέλη της Γερουσίας, όχι όμως τους Δημοκρατικούς ή μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης.

Το BBC σημειώνει ότι ο διορισμός του Κάβανο δεν είναι βέβαιος γιατί υπάρχουν αναποφάσιστα μέλη στη Γερουσία, ενώ ένας μπορεί να μην παραστεί γιατί παντρεύεται η κόρη του. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία 51-49 – πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «αντέχουν» μόνο μία απώλεια.

Σε περίπτωση εκλογής του Κάβανο, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου ενδέχεται να πάρουν μια συντηρητική τροπή που θα κυριαρχήσει για δεκαετίες, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα που διχάζουν όπως η οπλοκατοχή και οι αμβλώσεις.

Ο ίδιος με άρθρο του στη Wall Street Journal έγραψε για τον εαυτό του ότι είναι «ανεξάρτητος και αμερόληπτος δικαστής» ενώ σε άλλη ευκαιρία έχει κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...