433
Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με ομολόγους του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου | INTIMEnews

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκάθαρες αποφάσεις για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 13:21
Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με ομολόγους του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου
|INTIMEnews

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκάθαρες αποφάσεις για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 13:21

Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας εξαρχής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη σχετική αναφορά του ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ (της Ελλάδας και της Κύπρου) και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ/INTIMEnews

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τέλος  να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ζήτημα της προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έθεσε μαζί με τον έλληνα Πρωθυπουργό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης (αμφότεροι στη φωτογραφία πάνω), όπως ενημέρωσε μέσω tweet ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ενωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πενταμερής

Aδιευκρίνιστο παρέμενε έως αργά το μεσημέρι της Παρασκευής αν τελικα θα γίνει η πενταμερής για το ζήτημα της Τουρκίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τη συμμετοχή του ιδίου και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελας Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το θέμα της πενταμερούς έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ωστόσο αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Στην ελληνική κυβέρνηση πάντως, επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, διαμορφώθηκε ένα μπλοκ χωρών -ανάμεσά τους η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Αυστρία- που ζήτησαν να υπάρξει συγκεκριμένος κατάλογος κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας, όπως έχει ζητήσει εδώ και ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Μάας

Την ίδια στιγμή όμως, η Γερμανία που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, εμφανίζεται διστακτική ως προς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Την Τρίτη στην Αθήνα θα βρεθεί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...