868
Η είσοδος της οικίας του Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά. Εκεί εισέβαλαν οι αδίστακτοι ληστές τον Απρίλιο του 2018 | INTIMENEWS

Συνέλαβαν τους δολοφόνους του Αλέξανδρου Σταματιάδη

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 15:33
Η είσοδος της οικίας του Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά. Εκεί εισέβαλαν οι αδίστακτοι ληστές τον Απρίλιο του 2018
|INTIMENEWS

Συνέλαβαν τους δολοφόνους του Αλέξανδρου Σταματιάδη

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 15:33

Εγκλημα και τιμωρία. Η Αστυνομία έφθασε καθώς φαίνεται στα ίχνη των δολοφόνων του Αλέξαδρου Σταματιάδη και μάλιστα έχει προχωρήσει σε συλλήψεις.

Το έγκλημα. Ηταν ένας φόνος που είχε σοκάρει το Πανελλήνιο. Ξημερώματα Μεγάλης Δευτέρας, 2 Απριλίου του 2018, ληστές είχαν εισβάλει στην κατοικία του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά. Εκείνος είχε προσπαθήσει να προστατεύσει την οικογένειά του. Οι κακοποιοί τον πυροβόλησαν στην πλάτη. Πάλεψε στο νοσοκομείο για 18 ημέρες και 18 νύχτες, αλλά δεν τα κατάφερε. Εξέπνευσε στις 20 Απριλίου, βυθίζοντας όχι μόνο τη γενέτειρά του, την Ανδρο, σε βαρύ πένθος, αλλά και όλη τη χώρα σε περίσκεψη: μπορεί κανείς να νιώσει ασφαλής;

Ηταν, βλέπετε, που ο τότε… αρμόδιος αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, συμβούλευε τους πολίτες αν μπουν ληστές στο σπίτι τους να κάνουν ότι κοιμούνται…

Ο αδικοχαμένος Αλέξανδρος Σταματιάδης, υπέκυψε στα τραύματά του στις 20 Απριλίου του 2018

Η τιμωρία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. το απόγευμα της Τετάρτης, εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες στην Αττική, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και είχε χτυπήσει και το σπίτι του Αλέξανδρου Σταματιάδη. Η σπείρα αποτελούταν από 11 μέλη, 10 Αλβανούς και μία Ρουμάνα. Εως τώρα έχουν συλληφθεί οι εννέα. Ανάμεσά τους είναι και ο δολοφόνος του 52χρονου, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Βέλγιο. Οι άλλοι δύο που συμμετείχαν στη ληστεία-δολοφονία έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και αναζητούνται.

ΕΛ.ΑΣ: Πώς μπήκαν στο σπίτι του Σταματιάδη

Μετά από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εξακριβώθηκαν οι τόποι διαμονής τους και προσδιορίστηκε όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Πρόκειται για δέκα υπηκόους Αλβανίας και μία υπήκοο Ρουμανίας. Στην οργάνωση συμμετέχει και ένα επιπλέον άγνωστο άτομο.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 7η Φεβρουαρίου οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και Κορινθίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οκτώ από τα μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, η συνεργασία μας με τις βελγικές αστυνομικές Αρχές, απέφερε τη σύλληψη, στις 6 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, ακόμη ενός μέλους της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα άλλα δύο ταυτοποιημένα μέλη βρίσκονται εκτός Ελλάδας και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, σε συνεργασία με τις Αρχές Ευρωπαϊκών Χωρών.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι στη διάπραξη της ληστείας και ανθρωποκτονίας του ημεδαπού επιχειρηματία συμμετείχε ο συλληφθείς στο Βέλγιο, τα άλλα δύο ταυτοποιημένα άτομα, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας καθώς και το μη ταυτοποιημένο μέλος της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκε η διάπραξη επιπλέον μίας ληστείας σε οικία, πενήντα πέντε κλοπών και εννέα περιπτώσεων απόπειρας κλοπών σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και μία απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ Τράπεζας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Οπως προέκυψε από την έρευνα η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018 και εκτείνονταν σε διάφορες περιοχές και κυρίες σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Αρτα, Φωκίδα, Αρκαδία, Ηλεία.

» Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εισέρχονταν στις οικίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων.

» Τόσο στις ληστείες, όσο και στις διαρρήξεις, ερευνούσαν τους χώρους των οικιών και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα των ενοίκων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως οχήματα μετάβασης και διαφυγής, από και προς τα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων.

» Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση ανθρωποκτονίας 52χρονου ημεδαπού επιχειρηματία, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018 σε περιοχή της Αττικής.

» Σημειώνεται ότι μετά τη διάπραξη της προαναφερόμενης ανθρωποκτονίας, οι δράστες διέφυγαν από τη χώρα, τα λοιπά δε μέλη της οργάνωσης άλλαξαν τη μεθοδολογία δράσης τους, συνεχίζοντας τη δράση τους εκτός Αττικής.

» Μάλιστα, επέλεγαν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των οικιών ή καταστημάτων.

» Μετά τον εντοπισμό της οικίας-“στόχου” τα μέλη της οργάνωσης χωρίζονταν σε φυσικούς αυτουργούς και τσιλιαδόρους. Οι φυσικοί αυτουργοί έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν στις οικίες, ενώ ο τσιλιαδόρος αναλάμβανε την ευθύνη να ειδοποιεί τους συνεργούς του για την κίνηση αστυνομικών δυνάμεων, την τυχόν επιστροφή ενοίκων στις οικίες, καθώς και για την πορεία της κοινωνικής εκδήλωσης.

Μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και την επιστροφή τους στην Αθήνα, τα μέλη της οργάνωσης και κυρίως 34χρονη συλληφθείσα, αναλάμβαναν τη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια, αυξάνοντας τα κέρδη τους».

Το χρονικό της δολοφονίας

Στις 05:30 τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας, ο Αλέξανδρος Σταματιάδης και η σύζυγός του ξύπνησαν στο δωμάτιο του σπιτιού τους αντικρίζοντας δύο άγνωστους εισβολείς.

Η αντίδραση του 52χρονου επιχειρηματία, ήταν άμεση, προσπάθησε να παλέψει με έναν από αυτούς.Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η γυναίκα τους στις Αρχές, ένας από τους ληστές τον χτύπησε με σιδερένιο αντικείμενο στο κεφάλι, χωρίς να καταφέρει να τον σταματήσει και στη συνέχεια ο δεύτερος τον πυροβόλησε στην πλάτη με πιστόλι.

Ο 52χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «Γ. Γεννηματάς», αλλά μετά από 18 ημέρες άνισης μάχης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης είχε παρουσιάσει οίδημα στον εγκέφαλο, όμως δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά αφού υποστηριζόταν και η νεφρική του λειτουργία. Είχε υποβληθεί σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά τραύματα που έφερε, με τους γιατρούς να εκφράζουν από νωρίς τους φόβους τους για επιπλοκή στην υγεία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News