458
Eμφανής η... αμηχανία μπροστά στις κάμερες | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Οι αμήχανες συναντήσεις Ερντογάν με Μπάιντεν και Μακρόν στο Μπαλί

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 10:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2022, 12:30
Eμφανής η... αμηχανία μπροστά στις κάμερες
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Οι αμήχανες συναντήσεις Ερντογάν με Μπάιντεν και Μακρόν στο Μπαλί

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 10:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2022, 12:30

Μόλις μία ημέρα μετά το κρεσέντο αντιαμερικανισμού από τον υπουργό Εσωτερικών του Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού και το «δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια των Αμερικανών» (για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη), «είναι σαν τον δολοφόνο που εμφανίζεται πρώτος στον τόπο του εγκλήματος», ο τούρκος πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Λίγο αργότερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση και με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν συγκρουστεί στο παρελθόν –η Αγκυρα κατηγορεί συστηματικά το Ελιζέ για τη φιλελληνική στάση του, μεταξύ άλλων και ο Μακρόν δεν έχει διστάσει να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό της Ελλάδας στις κρίσεις με την Τουρκία.

Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν στο Μπαλί (Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS)
Ο Εμανουέλ Μακρόν σκυθρωπός, κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Μπαλί (Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS)

Το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu μετέδωσε τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν: Παρόντες ήταν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, και ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση, τονίστηκε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και ειδικά θέματα εμπορίου και ασφάλειας.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης, προσέθεσε η ανακοίνωση της Αγκυρας, ενώ σημειώθηκαν επίσης οι ευχαριστίες του προέδρου των ΗΠΑ προς τον τούρκο ομόλογό του για την επανέναρξη της μεταφοράς σιτηρών σε συνέχεια της επίλυσης του προβλήματος με τον «διάδρομο σιτηρών» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Με την επισήμανση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει της διαδικασίες για τα F-16, o πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε την Τουρκία ως σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατέληξε η επίσημη ενημέρωση της Τουρκικής Προεδρίας.

Εικόνα

Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, βρέθηκαν οι ενστάσεις  που εξακολουθεί να προβάλλει η Αγκυρα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και το θέμα της προμήθειας-εκσυγχρονισμού των F-16, για το οποίο και πάλι, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που επικαλέστηκε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, παρά τη δήλωση στήριξης, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από τον Τζο Μπάιντεν.

Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, είχε προηγηθεί η αποδοκιμασία των δηλώσεων Σοϊλού από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τόνισε σχετικά:

«Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...