427
| INTIMEnews

Συναγερμός και προβληματισμός για τον ανθεκτικό μύκητα candida auris στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 09:35
|INTIMEnews

Συναγερμός και προβληματισμός για τον ανθεκτικό μύκητα candida auris στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 09:35

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση του επίμονου και επικίνδυνου –όπως χαρακτηρίζεται– μύκητα candida auris σε νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «πρόβλημα σε εξέλιξη, που θα το βρούμε μπροστά μας».

Στα νεότερα δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων, στην πορεία της COVID-19 αλλά και στις επιπτώσεις της στην εξέλιξη άλλων απειλών στον χώρο της υγείας αναφέρθηκαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Σύψας, Βασίλειος Παπασταμόπουλος, Αικατερίνη Αργυράκη, Συμεών Μεταλλίδης, Μαρία Χίνη και Αθανάσιος Μίχος, με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που διοργάνωσε η Εταιρεία και πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα (5-8 Μαΐου, ξενοδοχείο Caravel).

Οπώς γράφει στο σημερινό φύλλο της η «Καθημερινή», ο καθηγητής Νίκος Σύψας μίλησε για «έκρηξη» κατά τη διάρκεια της πανδημίας βακτηριαιμιών από πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία της χώρας μας, που ούτως ή άλλως είναι στις πρώτες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

Ο λόγος της επιδείνωσης της κατάστασης είναι ότι οι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της χρήσης των αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας απασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με την COVID-19, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν τα υπόλοιπα προγράμματα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε νοσοκομεία της Αττικής εντοπίστηκαν και περιστατικά λοιμώξεων από ένα «αναδυόμενο» πολυανθεκτικό παθογόνο, τον μύκητα candida auris, ο οποίος αποτελεί πρόβλημα για πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο, προκαλεί υψηλό ποσοστό θνητότητας και εφόσον εντοπιστεί σε μια μονάδα, είναι πολύ δύσκολο να «εκριζωθεί» από τον χώρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου έχουν αναφέρει από ένα τουλάχιστον περιστατικό.

«Το πρόβλημα το γνωρίζουμε, το μελετάμε. Εχει δημιουργηθεί task force που παρακολουθεί το φαινόμενο», σημείωσε ο καθηγητής, διαβεβαιώνοντας ότι λαμβάνονται αυστηρά μέτρα και δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε.

«Το μέλλον είναι ολίγον ζοφερό. Οι πανδημίες δεν τελειώνουν. Καινούργια παθογόνα έρχονται μπροστά μας. Περιβαλλοντικοί και άλλοι παράγοντες, όπως πόλεμοι και μετακινήσεις πληθυσμού, θα μας κάνουν, δυστυχώς, επίκαιρους για πολλά χρόνια ακόμα», επεσήμανε από την πλευρά της η λοιμωξιολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Μαρία Χίνη.

Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε στήριξη από την πολιτεία «όσον αφορά τη στελέχωση των μονάδων λοιμώξεων και την ενίσχυση των επιτροπών νοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και για την προσέλευση νέων γιατρών στην εξειδίκευσή μας».

Ενδεικτικό της ανάγκης για καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων –σημειώνεται στο δημοσίευμα της «Κ»– είναι το ότι προγράμματα παρακολούθησης ασθενών με HIV στις μονάδες λοιμώξεων έμειναν πίσω και οι διαγνώσεις νέων περιστατικών μειώθηκαν μέσα στην πανδημία, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στο ότι όλοι οι λοιμωξιολόγοι του ΕΣΥ ρίχτηκαν στη μάχη με τον κορονοϊό. Για τον ίδιο λόγο, η επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τα προγράμματα για ορθολογική χρήση αντιβιοτικών ατόνησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...