473
|

Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας – για διάλογο με την Τουρκία μιλά ο Μπορέλ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 08:19

Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας – για διάλογο με την Τουρκία μιλά ο Μπορέλ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 08:19

Στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν για τη  μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου και θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας από τους ομολόγους του να συμφωνήσουν σε κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων (εδώ) σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Παρά τη σκληρή στάση της Γαλλίας που επίσης ζητά τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ, να προκρίνει την επιλογή του διαλόγου με την Αγκυρα.

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο κ. Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος, που δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

Aπό την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, δήλωσε κατά την άφιξή της για το Συμβούλιο: «Εχουμε σημαντικά θέματα να συζητήσουμε, ειδικά η συζήτηση για την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας, αλλά επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην Τουρκία θα έχουν σημαντική θέση στη συζήτησή μας»,

Οπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο κ. Δένδιας σε συνεντευξή του στον ΣΚΑΪ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα θέσει και το θέμα της Αγίας Σοφίας. «Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO και του ΟΗΕ για το θεμα, καθως αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον κ. Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς εκτός από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσων, στις 17 και 18 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πρώτη έπειτα από τέσσερις μήνες Σύνοδος που γίνεται με φυσική παρουσία των 27 ηγετών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πάντως να περιφρονεί τις διεθνείς αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί (εδώ), ενώ την Τρίτη συγκαλεί προεδρικό συμβούλιο με βασικό αντικείμενο την τύχη των ψηφιδωτών, αγιογραφιών και εικόνων που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού. Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν μεγάλες παρεμβάσεις στον εσωτερικό διάκοσμο (περισσότερα για τις σκέψεις των Τούρκων εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...