364
Λίγο πριν φύγουν για την Κίνα, ο Κιμ και η σύζυγός του επιθεωρούν στρατιωτικό άγημα | KCNA via REUTERS

Στην Κίνα έφτασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Η τέταρτη επίσκεψη σε ένα χρόνο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 10:41
Λίγο πριν φύγουν για την Κίνα, ο Κιμ και η σύζυγός του επιθεωρούν στρατιωτικό άγημα
|KCNA via REUTERS

Στην Κίνα έφτασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Η τέταρτη επίσκεψη σε ένα χρόνο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 10:41

Η Κίνα για τον Κιμ είναι κάτι σαν προθάλαμος εξωστρέφειας. Πρέπει πρώτα να περάσει από τα σαλόνια του Σι Τζινπίνγκ για να δει έπειτα τους υπολοίπους, ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο ταξίδι του βορειοκορεάτη δικτάτορα στο Πεκίνο έχει ξεχωριστή σημασία. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ταξίδεψε, όπως το συνηθίζει, με το προσωπικό του πολυτελέστατο και θωρακισμένο τρένο και έφτασε την Τρίτη στην Κίνα από τη Βόρεια Κορέα, μετά από πρόσκληση του κινέζου προέδρου.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το νέο ραντεβού των δύο ηγετών, έρχεται ως προπαρασκευαστικό μιας νέας συνόδου κορυφής μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ, η οποία αναμένεται για τους πρώτους μήνες του 2019 – ο χώρος και ο χρόνος όμως δεν έχουν καθοριστεί.

Η επίσκεψη του Κιμ, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Ρι Σολ Γιου και ανώτατους αξιωματούχους, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα είναι η τέταρτη σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι τρεις προηγούμενες συναντήσεις του Κιμ με τον Σι Τζινπίνγκ έγιναν όλες μέσα στο 2018 και θεωρήθηκε ότι «ξεκλείδωσαν» τον αυτοαποκλεισμό του βορειοκορεάτη δικτάτορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2011, ο Κιμ είχε αποφύγει την επίσκεψη στον μοναδικό του σύμμαχο και βασικό προμηθευτή της χώρας του με βασικά εφόδια, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση (έστω και από αντίξοες συνθήκες) των Βορειοκορεατών.

Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έγινε προαναγγελία της επίσκεψης. Ασφαλές σημάδι είναι η παρουσία του τρένου του Κιμ στο Πεκίνο και η πρωτοφανής κινητοποίηση των βορειοκορεατικών και κινεζικών Αρχών. Τη Δευτέρα το τρένο εθεάθη να περνά τα σύνορα με την Κίνα, για να φτάσει στο Πεκίνο νωρίς την Τρίτη (τοπική ώρα).

Το τρένο του Κιμ φτάνει στο Πεκίνο (KCNA via REUTERS)

Εξι και πλέον μήνες μετά την πρώτη, ιστορική συνάντηση μεταξύ Κιμ και Τραμπ, οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση στη Βόρεια Κορέα μοιάζουν να έχουν παγώσει.

Η Πιονγκγιάνγκ αναζητά ανταλλάγματα και παραχωρήσεις από τη Δύση και ειδικά από τις ΗΠΑ για να προχωρήσει η διαδικασία. Παράλληλα κρατά ανοιχτές και εναλλακτικές λύσεις.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ο Κιμ προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να αναζητήσει ένα «νέο δρόμο». Ενδεχομένως αυτό είναι μια έμμεση αναφορά σε μια προσέγγιση προς την Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...