277
Η Ελευθερία οδηγεί τα Κίτρινα Γιλέκα: έργο καλλιτέχνη του δρόμου στο Παρίσι σε μια παραλλαγή του γνωστού πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά | REUTERS/Benoit Tessier

Ως χούλιγκαν θα αντιμετωπίζει τους ταραχοποιούς των Κίτρινων Γιλέκων ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 09:28
Η Ελευθερία οδηγεί τα Κίτρινα Γιλέκα: έργο καλλιτέχνη του δρόμου στο Παρίσι σε μια παραλλαγή του γνωστού πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά
|REUTERS/Benoit Tessier

Ως χούλιγκαν θα αντιμετωπίζει τους ταραχοποιούς των Κίτρινων Γιλέκων ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 09:28

Χρειάστηκαν επτά εβδομάδες διαδηλώσεων – κάποιες από τις οποίες πήραν βίαιη τροπή – και πρωτοφανούς κινητοποίησης της αστυνομίας μέχρι να ανακοινώσει η κυβέρνηση της Γαλλίας μέτρα κατά των Κίτρινων Γιλέκων.

Η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ -και προφανώς υπό τις εντολές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- πρόκειται να εισαγάγει νόμο που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί οι Αρχές. Οι διαδηλωτές δεν θα μπορούν να φορούν μάσκες στο πρόσωπο ενώ οι «σεσημασμένοι» ταραχοποιοί θα αποκλείονται από τις διαδηλώσεις με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποκλείονται οι χούλιγκαν από τα γήπεδα.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο.

«Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς στη Γαλλία και πρέπει να τιμωρήσουμε εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου», επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο ίδιος είπε ότι τα κακοποιά στοιχεία που προκάλεσαν επεισόδια και καταστροφές στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για τις ζημιές – «αυτοί, όχι οι φορολογούμενοι», όπως είπε.

Οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων άρχισαν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και ήταν εξαιρετικά δυναμικές ως τα Χριστούγεννα. Εκτοτε οι αριθμοί των διαδηλωτών έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν με τη μία ή την άλλη μορφή σε όλη τη χώρα.

Περί τους 10 ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους σε δυστυχήματα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις. Οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 1.400.

Αφορμή των κινητοποιήσεων ήταν το σχέδιο για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων, στην πορεία όμως οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη γενικευμένη διαμαρτυρία τους για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τα ποσοστά δημοφιλίας του οποίου είναι πολύ χαμηλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...