223
H Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη στις 13 Απριλίου | Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

Στην Αθήνα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε κρίσιμη συγκυρία – Συνάντηση με Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 09:32
H Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη στις 13 Απριλίου
|Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

Στην Αθήνα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε κρίσιμη συγκυρία – Συνάντηση με Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 09:32

Την ομόλογό του της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, υποδέχεται στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και των απειλών (εδώ) της Μόσχας κατά του Ελσίνκι.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μαρίν θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με σκανδιναβικά ΜΜΕ, η Φινλανδία, μαζί με τη Σουηδία θα υποβάλουν σε λίγες ημέρες (στα μέσα Μαΐου) αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οπως ανέφερε η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, η Στοκχόλμη πρότεινε –και το Ελσίνκι συμφώνησε– να δράσουν από κοινού οι δύο χώρες για να δείξουν πόσο πολύ θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.  Η σουηδική εφημερίδα Expressen επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία είχαν αποφύγει εδώ και δεκαετίες Ελσίνκι και Στοχκόλμη έγινε πρώτη προτεραιότητα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άλλαξε την άποψη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στις δύο χώρες.

Η Expressen έγραψε ότι το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μπορεί να κατατεθεί από κοινού στις 16 Μαΐου, στη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του φινλανδού προέδρου Σαούλι Νινίστο στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 68% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν τη ρωσική εισβολή, ενώ μόλις το 12% είναι κατά. Αντίστοιχα στη Σουηδία, λίγο πάνω από το 50% των πολιτών τέθηκε υπέρ της ένταξης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...