415
| REUTERS/Susana Vera

Στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου ο καγκελάριος Σολτς

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 13:37
|REUTERS/Susana Vera

Στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου ο καγκελάριος Σολτς

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 13:37

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται την επόμενη Παρασκευή ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, προκειμένου όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, να παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του Pρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας (εδώ) για την αντικατάσταση των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 του ελληνικού Στρατού (που θα σταλούν στην Ουκρανία) με τα γερμανικά Μarder 1Α3 και την αισθητή αλλαγή στάσης του Βερολίνου έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Σολτς θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, από όπου την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στην Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία. Θα προηγηθούν οι επισκέψεις στο Κόσοβο και τη Σερβία την Παρασκευή.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Bild γίνεται εκτενής αναφορά στη συμφωνία κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ουκρανία:

«Ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει στην Ελλάδα 50 επισκευασμένα τεθωρακισμένα Marder. Πρόκειται όμως για τα Marder για τα οποία η εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall υπέβαλε αίτηση έγκρισης εξαγωγών προς την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε. Αντ‘ αυτού η γερμανική συγκυβέρνηση στέλνει στο Αιγαίο, τα τεθωρακισμένα που χρειάζονται επειγόντως στο Ντονμπάς. Το Κίεβο θα πρέπει να αποκτήσει έτσι σοβιετικά άρματα μάχης τύπου BMP-1A1 Ost σχεδόν 50 ετών, τα οποία η Γερμανία πώλησε στην Ελλάδα πριν από 28 χρόνια σε τιμή μονάδας 50.000 γερμανικών μάρκων».

«Για την Ουκρανία θα ήταν πιο σημαντικά τα Marder, τα οποία η ίδια ζήτησε, από τον σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε στην Bild o ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ.

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη με τον επικεφαλής του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Rheinmetall, Αρμιν Πάπεμπεργκ, όπου λέει αναφορικά με τη συμφωνία Μητσοτάκη – Σολτς για τα  Marder: «Δεν έχουμε μιλήσει για αυτό ακόμα. Είμαστε φυσικά ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο».

Σε Αθήνα και Αγκυρα η Aναλένα Μπέρμποκ

Στην Αθήνα μεταβαίνει την Τετάρτη 8 Ιουνίου και η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι της που ξεκινά τη Δευτέρα από το Πακιστάν και ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας στην Τουρκία.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών Aντρέα Σας, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογο της Νίκο Δένδια.

Ακολούθως, στις 9 και 10 Ιουνίου θα βρεθεί στην Αγκυρα, όπου είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό της Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Στην Τουρκία η γερμανίδα υπουργός αναμένεται να έχει επαφές επίσης με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...