255
| Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων είναι 577 δισ. ευρώ – αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 15:54
| Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων είναι 577 δισ. ευρώ – αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 15:54

Στα 577 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, με την αύξηση να φθάνει στα 94 δισ. ευρώ. Αυτό αποκάλυψε, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρατήρησε στη συνέχεια ότι παρ’ ολ’ αυτά ο εφετινός ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 380 εκατ. ευρώ, στα 2,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε επίσης ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS το αργότερο ως την Τρίτη 10 Μαΐου, ενσωματώνουν μικρότερο φόρο για το 80% των ιδιοκτητών, ενώ για ένα 13% ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος –αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένονται για το 7 με 8%, των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου αυξήθηκαν ιδιαίτερα και οι αντικειμενικές αξίες.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας εφέτος, ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν κάποιες αναταραχές, ωστόσο το ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 3,1%.

Χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ωστόσο ότι το σημαντικότερο πρόβλημα θα είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτίμησε ότι θα ανέλθει στο 5,6%, πολύ υψηλότερος δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αλλωστε την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός του Απριλίου, ο οποίος θα είναι διψήφιος, για πρώτη φορά ύστερα από 28 ολόκληρα χρόνια!

Κατά τα άλλα και ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι κάτι το εφικτό και η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επίτευξή της το 2023.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου όπου και θα ληφθεί η απόφαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...