650
Oι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο | INTIMEnews

Στα Σκόπια ο Κοτζιάς -εντείνεται η κινητικότητα για το όνομα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 14:31
Oι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο
|INTIMEnews

Στα Σκόπια ο Κοτζιάς -εντείνεται η κινητικότητα για το όνομα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 14:31

Στα Σκόπια μεταβαίνει την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε μια περίοδο που παρατηρείται ανακίνηση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια έρχεται εν μέσω προσδοκιών της γείτονος ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς,  θα κομίσει νέες ιδέες, με στόχο την οριστική επίλυσή του.

Η Αθήνα πάντως,  κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την ανταποδοτική επίσκεψη του κ. Κοτζιά (σε συνέχεια εκείνης του ομολόγου του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο), ενώ απ’ ό,τι φαίνεται πρώτο μέλημα και των δύο πλευρών είναι να ενισχυθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σχετική συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της διαδικασίας που συμφωνήθηκε, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, μεταξύ του κ. Κοτζιά και του τότε ομολόγου του Νίκολα Ποπόσκι στα Σκόπια τον Ιούνιο του 2015. Τα ΜΟΕ είναι εστιασμένα στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως η συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων αλλά και στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της πολιτικής προστασίας και των Διπλωματικών Ακαδημιών, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγές του ΥΠΕΞ υποστηρίζουν ότι και στη συνάντηση της Πέμπτης θα συζητηθούν θέματα χαμηλής πολιτικής και ότι για θέμα του ονόματος θα υπάρξει απλά μία διερεύνηση προθέσεων.

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι αφενός να μην επιτρέψει στην ηγεσία των Σκοπίων να εμφανιστεί ως η μόνη πλευρά που δείχνει καλή θέληση και εποικοδομητικό χαρακτήρα στη διαφορά της ονομασίας και αφετέρου να κόψει τη φόρα όσων πιέζουν ή εκτιμούν πως έχει έρθει η ώρα (και οι προϋποθέσεις) για την ταχεία επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά δεν θα διστάσει να αναδείξει τις προκλητικές κινήσεις της γείτονος, όπως η πρόσφατη από τον γενικό πρόξενο της ΠΓΔΜ στο Τορόντο, Γιόβιτσα Παλάσεφσκι,  με έναν ακόμα χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας», γεγονός πάντως που επισήμως αποδοκίμασε ο κ. Ντιμιτρόφ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο, η ανάρτηση από τον γενικό πρόξενο της χώρας στη Νέα Υόρκη φωτογραφίας του μπροστά από τον «Ήλιο της Βεργίνας« και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Και όλα αυτά ενώ αυξάνονται οι πιέσεις ώστε τα Σκόπια να ξαναμπούν σε ευρωατλαντική τροχιά, τόσο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης (και ειδικά της Γερμανίας) όσο και των ΗΠΑ που ανησυχούν για τη δράση ακραίων ισλαμικών στοιχείων στο έδαφος της βαλκανικής χώρας. Ενταξη όμως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μετά την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας (σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008) και γι’ αυτό όλοι επιθυμούν τη γρήγορη επίλυση της διμερούς διαφοράς (εξ ου και η ανακίνηση του θέματος).

Ο ίδιος πάντως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του προ μηνών στους «Financial Times», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής στο όνομα της χώρας του, λέγοντας πως η κυβέρνηση Ζάεφ θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση στο θέμα, προτού η όποια πρόταση οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Οι κινήσεις καλής θέλησης προς την Αθήνα συνεχίστηκαν και δια στόματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος χαρακτήρισε «προβοκάτσιες εναντίον της Ελλάδας» τις τοποθετήσεις από τον προκάτοχό του, Νίκολα Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων στις πλατείες των Σκοπίων και τις  μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», «Φίλιππος» κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη της κυβέρνησης Ζάεφ είναι  το κλείσιμο όλων των ανοικτών μετώπων με γειτονικές χώρες (όπως π.χ. με την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας με τη Βουλγαρία) ώστε να προχωρησει απρόσκοπτα η ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων. Ενδεικτική ήταν και η άμεση κινητοποίηση των κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ώστε να λάβει ανώδυνο τέλος η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Σκοπίων-Βελιγραδίου.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κοτζιάς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ιβανόφ, των πρωθυπουργό Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...