282
Ευδιάθετος ο πρώην καγκελάριος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του SPD | REUTERS/Morris Mac Matzen

Στην αντεπίθεση ο Σρέντερ για Rosneft: Κάποιοι θέλουν «νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 11:57
Ευδιάθετος ο πρώην καγκελάριος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του SPD
|REUTERS/Morris Mac Matzen

Στην αντεπίθεση ο Σρέντερ για Rosneft: Κάποιοι θέλουν «νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 11:57

Ψυχροπολεμική λογική καταλόγισε στους επικριτές του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπεραμυνόμενος της απόφασης του να δεχθεί θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosneft.

Ο διορισμός Σρέντερ στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, ενώ παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις της Δύσης για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, όπου πολλοί φοβούνται -μεταξύ άλλων- ακόμα και ρωσική παρέμβαση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των επικριτών του είναι και η διάδοχός του στην καγκελαρία Ανγκελα Μέρκελ, ενώ και ο αντίπαλός της στις εκλογές ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, δέχεται πιέσεις να πάρει αποστάσεις από τον Σρέντερ.

Σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ρότενμπουργκ, ο πρώην καγκελάριος πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε τα γερμανικά ΜΜΕ ότι παρουσιάζουν «με στρεβλό τρόπο» τη Rosneft. «Δεν είναι το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου, είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, με σημαντικούς δεσμούς με τη Γερμανία. Το (ρωσικό κράτος) είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, αλλά μέτοχοι είναι και η BP και το Κατάρ», ήταν το βασικό επιχείρημά του και ειδικά για τις αντιδράσεις στην πατρίδα του εκτίμησε πως κάποιοι θέλουν να σπρώξουν τη Γερμανία σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο».

«Φανταστείτε να μου είχαν προτείνει να εργαστώ όχι για τη Rosneft, αλλά για την Exxon στις ΗΠΑ. Κανείς τότε δεν θα αναρωτιόταν για τα πραγματικά μου κίνητρα», παρατήρησε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση υποψήφιου βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών (SPD – κόμμα στο οποίο άνηκε και ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος).

Παρά το χαρακτηρισμό του ως «Gazprom-Gerd» για τις σχέσεις του με τη Gazprom, την άλλη μεγάλη κρατική εταιρεία ενέργειας στη Ρωσία (χορηγός μεταξύ άλλαν και στη φανέλα ομάδων της γερμανικής Bundesliga), o 73χρονος πρώην καγκελάριος δεν δείχνει να πτοείται, ενώ δεν κρύβει τη φιλία του με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...