825
To Λος Αντζελες θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 | REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Το «γράψε – σβήσε» στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων

Sportscaster Sportscaster 16 Οκτωβρίου 2023, 14:07
To Λος Αντζελες θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028
|REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Το «γράψε – σβήσε» στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων

Sportscaster Sportscaster 16 Οκτωβρίου 2023, 14:07

Το 2021, στο Τόκιο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες καλωσόρισαν το σέρφινγκ, το σκέιτμπορντινγκ και την αναρρίχηση σε τοίχο. Του χρόνου, στο Παρίσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν χορό: το μπρέικντανσινγκ (μπρέικινγκ, πιο σωστά). Και για το 2028, στο Λος Αντζελες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πρόσθεσε στη λίστα έξι νέα αθλήματα: το μπέιζμπολ (άνδρες), το σόφτμπολ (γυναίκες), το κρίκετ, το λακρός, το αμερικανικό ποδόσφαιρο με σημαία και το σκουός – τα δυο τελευταία για πρώτη φορά.

Οι προσθήκες νέων Ολυμπιακών σπορ, ιδίως οι εκκεντρικές, πάντοτε προκαλούν αντιδράσεις. Επειδή, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 17 ημερών (συν δύο για το ποδόσφαιρο), αλλά και το αριθμητικό όριο των αθλητών που συμμετέχουν (10.500-11.000), για κάθε αγώνισμα που προστίθεται, θα πρέπει να αφαιρεθεί κάποιο άλλο. Ή, να συρρικνωθεί. Η άρση βαρών, για παράδειγμα, στο Παρίσι θα διεξαχθεί με τους μισούς αθλητές, σε σχέση με όσους εμφανίστηκαν το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Προς τι αυτό το «γράψε – σβήσε»; Οφείλεται, πρώτα απ’ όλα, στο εθιμικό προνόμιο των εκάστοτε διοργανωτών να προτείνουν την προσθήκη αθλημάτων που είναι δημοφιλή στη χώρα τους (με την τελική απόφαση, βεβαίως, να λαμβάνεται από τη ΔΟΕ). Το σόφτμπολ το είδαμε στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ (1904). Οταν «εξαφανίστηκε», οι Αμερικανοί το επανέφεραν στο Λος Αντζελες (1984). Το ζήτησαν και για το 2008. Το ίδιο και οι Ιάπωνες (2021), που το λατρεύουν. Ενώ οι Γάλλοι, δεν το ήθελαν στους δικούς τους Αγώνες (2024). Επίσης, οι επιλογές έχουν να κάνουν με την εισπρακτική επιτυχία που αναμένεται να έχουν τα συγκεκριμένα σπορ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δεν το έκρυψε. Εξηγώντας τις αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου για το 2028, τόνισε: «Η επιλογή αυτών των αθλημάτων είναι σύμφωνη με την αθλητική κουλτούρα των ΗΠΑ. Η ένταξή τους στο πρόγραμμα θα επιτρέψει στο Ολυμπιακό Κίνημα να συνεργαστεί με νέες κοινότητες αθλητών και φιλάθλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και παγκοσμίως». Οπου «νέες κοινότητες φιλάθλων», νέο κοινό, νέοι χορηγοί και μεγαλύτερα έσοδα.

Το μπρέικινγκ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018 στο Μπουένος Αϊρες, και έκανε θραύση. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από μια διαδικτυακή πλατφόρμα που αριθμεί περισσότερα από πέντε εκατομμύρια μέλη. Οι θεατές του διαγωνισμού θα μπορούσαν να γεμίσουν δύο και τρεις φορές μεγαλύτερη αίθουσα. Ετσι, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του 2024.

Το σκεπτικό της ΔΟΕ είναι απλό. Ενας βιρτουόζος του μπρέικινγκ, του σέρφινγκ, ή του σκέιτμπορντινγκ, θα… συγκινήσει το Ιντερνετ πολύ περισσότερο από την προσπάθεια ενός αρσιβαρίστα. Τα εκατομμύρια των κοινοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, θα γοητεύσουν τους χορηγούς. Στο εξής, στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα συναντάμε όλο και περισσότερα σπορ που αρέσουν στους νέους, ακόμη κι αν δεν είναι σπορ με την κλασική έννοια του όρου. Επειδή η ΔΟΕ βλέπει το οικονομικό της μέλλον σε αυτούς, που είναι οι κατ’ εξοχήν χρήστες του Διαδικτύου. Αθλήματα ή αγωνίσματα που θεωρούνται ντεμοντέ, θα καταργούνται.

Στο Παρίσι (2024) θα δούμε το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών για τελευταία φορά. Κρίμα για την Ελλάδα, που είχε, ανέκαθεν, εξαιρετικά πληρώματα. Στους Αγώνες του 2028 θα αντικατασταθεί από την παράκτια κωπηλασία (beach sprint), που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλής. Κάποιες αλλαγές γίνονται επειδή βολεύουν τους διοργανωτές. Το 2028, στο μοντέρνο πένταθλο δεν θα υπάρχουν άλογα, και η υπερπήδηση εμποδίων θα γίνεται από τον αθλητή ή την αθλήτρια. Κάποιες άλλες (αλλαγές), επειδή τις υπαγορεύουν οι χορηγοί.

Ενας από τους καλύτερους πελάτες της ΔΟΕ απαίτησε, η κωπηλασία να μη διεξαχθεί στη λίμνη Πέρις, αλλά στη μαρίνα του Λονγκ Μπιτς. Προκειμένου να μην τον κακοκαρδίσουν, οι «Αθάνατοι» μείωσαν την απόσταση της διαδρομής, από τα 2.000 μέτρα στα 1.500 μέτρα, καθώς ο υδάτινος στίβος της μαρίνας είναι μικρότερος από εκείνον της λίμνης. Ούτε που έλαβαν υπόψη τους, ότι αυτή η αλλαγή αλλοιώνει τον χαρακτήρα του αγωνίσματος. Στα 2.000 μέτρα προέχει η αντοχή. Στα 1.500 μέτρα, η δύναμη.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν εμφανιστεί αθλήματα(;) που δεν τα βάζει ο νους: άλμα εις ύψος και εις μήκος… με άλογα, κολύμβηση μετ’ εμποδίων, αγώνες με αερόστατα, πέταγμα χαρταετού, αγώνες πυρόσβεσης και ψαρέματος, σκοποβολή με κανόνι, αλλά και κατά περιστεριών… Από τη διοργάνωση του 1900, στο Παρίσι, Ολυμπιακό άθλημα είναι ό,τι θα μπορούσε να αρέσει στον κόσμο. Ο,τι θα μπορούσε να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη.

Το κρίκετ είναι κανονικό άθλημα, όμως η πρώτη του παρουσία στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, το 1900 στο Παρίσι, ήταν και η τελευταία μέχρι σήμερα (μάλιστα, τότε είχε διεξαχθεί μόνο ένα ματς, στο οποίο οι Αγγλοι νίκησαν τους Γάλλους). Στους Αγώνες του 2028 επιστρέφει γιατί, πλέον, αριθμεί περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον Κόσμο, όπως επεσήμανε ο αυστριακός πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακού Προγράμματος, Καρλ Στος.

Τα αθλήματα που θα παρακολουθήσουμε στο Λος Αντζελες «κλείδωσαν» σήμερα (16/10) στην 141η Σύνοδο της ΔΟΕ, στη Βομβάη. Με τις προσθήκες που έγιναν, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 35 ή 36 (εκκρεμεί η απόφαση για την πυγμαχία), και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι να βρει τρόπο για να εκμεταλλευτεί την τεράστια αγορά των e-sports, κάτι που μεθοδεύει εδώ και πέντε χρόνια. Οπως τόνισε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Μπαχ, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι «φαν» του gaming, και 500 εκατομμύρια από αυτούς, των e-sports.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...