259
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αντιμετωπίσει δίκη σχετικά με το πώς βρήκε τα λεφτά να αγοράσει τα δύο σκωτσέζικα γήπεδα γκολφ που διαθέτει | Danny Lawson/PA Images via Getty Images

Σκωτία: Στο μικροσκόπιο οι εξαγορές γηπέδων γκολφ από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 17:40
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αντιμετωπίσει δίκη σχετικά με το πώς βρήκε τα λεφτά να αγοράσει τα δύο σκωτσέζικα γήπεδα γκολφ που διαθέτει
|Danny Lawson/PA Images via Getty Images

Σκωτία: Στο μικροσκόπιο οι εξαγορές γηπέδων γκολφ από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 17:40

Ενα σκωτσέζικο δικαστήριο ικανοποίησε αίτημα της αμερικανικής ΜΚΟ Avaaz και διέταξε δικαστικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν ερεύνησε τον τρόπο αγοράς δύο γηπέδων γκολφ, στο Αμπερντίν, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπόθεση μπορεί να φθάσει μέχρι του σημείου να ερευνηθεί η περιουσιακή κατάσταση του πρώην προέδρου, λένε τα διεθνή Μέσα. Ο ίδιος ο Τραμπ μπορεί να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο δικαστήριο για την προέλευση αυτών των χρημάτων.

Οι ακτιβιστές της εν λόγω ΜΚΟ στην πραγματικότητα ζητούν να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χρηματοδότησε τις δύο συγκεκριμένες αγορές, την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ δεν είχε πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος.

Μιλάμε για το έτος  2014 και για τα γήπεδα γκολφ Turnberry και Trump International Golf Links. Ο Οργανισμός Τραμπ τα είχε αγοράσει καταβάλλοντας το ποσόν των 300 εκατ. δολαρίων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η σκωτσέζικη Βουλή είχε απορρίψει αίτημα για διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι της ΜΚΟ υποστήριξαν ότι η δικαστική απόφαση συνιστά «νίκη». Οι σκωτσέζοι υπουργοί «τώρα θα αμφισβητηθούν στο δικαστήριο για την αποτυχία τους να ερευνήσουν την ύποπτη αγορά των γηπέδων από τον Τραμπ. Διακυβεύεται η φήμη της Σκωτίας ως κράτους δικαίου που καταπολεμά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Αν το ζήτημα φθάσει σε επίπεδο ελέγχου της εταιρείας του Τραμπ, τότε αυτή πρέπει να αποδείξει ότι η αγορά των δύο γηπέδων έγινε με «καθαρό χρήμα». Αν κριθεί ότι δεν οι εξηγήσεις της δεν είναι επαρκείς, τότε ακολουθούν κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου (της Σκωτίας).

Από πλευράς εταιρείας Τραμπ, υπήρξε σχόλιο περί «πολιτικού παιχνιδιού» και περί «σπατάλης δημοσίου χρήματος που βλάπτει τη φήμη της Σκωτίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...