385
Ο Μακρόν και ο Τζόνσον στις συνομιλίες τους στα ενδότερα του Ελιζέ | Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Σκληρό μάθημα από τον Μακρόν στον Τζόνσον για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 17:26
Ο Μακρόν και ο Τζόνσον στις συνομιλίες τους στα ενδότερα του Ελιζέ
|Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Σκληρό μάθημα από τον Μακρόν στον Τζόνσον για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 17:26

Στην αποφασιστική και καθαρά ευρωπαϊκής λογικής στάση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προσέκρουσε το αίτημα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit οι δύο πλευρές, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην παριζιάνικη συνάντησή τους οι δύο πολιτικοί αυτό το φλέγον θέμα συζήτησαν, αλλά δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν. Οι δηλώσεις τους στον Τύπο δημιούργησαν την εντύπωση των παράλληλων μονολόγων.

Εμφανίστηκαν προσκολλημένοι αμφότεροι στις γραμμές τους για το Brexit: ο Τζόνσον ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να «ανοίξει» τη συμφωνία και να τη διαπραγματευθεί, και ο Μακρόν υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι αδύνατον. Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να αλλάξει ουσιαστικά η υφιστάμενη συμφωνία: «Μέσα σε 30 ημέρες δεν θα βρούμε μια νέα συμφωνία απόσυρσης που θα διαφέρει και πάρα πολύ από την υπάρχουσα». Και επανέλαβε τη θέση ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια «δεν είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οσον αφορά το ιρλανδικό ζήτημα, ο Μακρόν είπε ότι «οι ρήτρες ασφαλείας της Ιρλανδίας δεν αποτελούν απλώς τεχνικούς περιορισμούς αλλά ζωτικές εγγυήσεις για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ιρλανδία και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς που αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Ο Τζόνσον αντέτεινε ότι «υπάρχει τρόπος» επανασχεδιασμού, αλλά όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιό του, δεν κατάφερε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση – αναφέρθηκε απλώς σε «ένα εξαιρετικό έγγραφο» βρετανών νομοθετών που όμως έχει ήδη απορριφθεί ως μη εφαρμόσιμο από τις Βρυξέλλες…

22 Αυγούστου: ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται με εγκαρδιότητα στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον (EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)
Μια περίεργη εικόνα. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει βάλει το πόδι του στο τραπεζάκι, λίγο προτού αποχωρήσουν οι φωτογράφοι από το σαλόνι στο Ελιζέ, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τον Μακρόν (Reuters)

Με διάφορα σχόλιά του, που έγιναν παρουσία του Τύπου, ο Τζόνσον προσπάθησε να φανεί φιλόφρων, έτσι υπογράμμισε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, της Βρετανίας και της Γαλλίας, δίνοντας παραδείγματα από κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και από… συγκοινωνιακά μέσα, ωστόσο ο «σκληρός» Μακρόν δεν συγκινήθηκε. Πέρα από τις γαλλοβρετανικές στρατιωτικές αποστολές στην Αφρική, ο πολύς και ευφάνταστος Τζόνσον αναφέρθηκε σε λεωφορεία που φτιάχνονται στη Γαλλία και διασχίζουν λονδρέζικους δρόμους και σε γαλλικά τρένα μεγάλης ταχύτητας που κινούνται σε βρετανικές σιδηροτροχιές!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...