396
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους στο Προεδρικό | INTIMEnews

Σκληρή απάντηση Δένδια στην Αγκυρα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 14:10
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους στο Προεδρικό
|INTIMEnews

Σκληρή απάντηση Δένδια στην Αγκυρα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 14:10

Η ανοίκεια επίθεση της Αγκυρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν έμεινε αναπάντητη από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του επιστρέφει τα «πυρά», καταλογίζοντας στην τουρκική πλευρά απόπειρα διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας.

Αφορμή για την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε βάρος της Προέδρου της Δημοκρατίας αποτέλεσαν όσα ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου στην ομιλία της κατά την εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Κάνοντας λόγο για «αβάσιμες» δηλώσεις, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που επιχείρησε να εισβάλει και να κατακτήσει την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός ήταν αυτός που διέπραξε «βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».

Η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον, αντέτεινε με νόημα στην απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται εκ νέου η τουρκική επιμoνή, κατά παράβαση των στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, σε ονομαστικές επιθέσεις κατά ελλήνων αξιωματούχων (εδώ), πόσο μάλλον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον.

Είχε προηγηθεί το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη νέα τουρκική πρόκληση, ότι η Ιστορία δεν παραχαράσσεται ούτε και διαγράφεται.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τις τουρκικές αιτιάσεις. «Οι γενοκτονίες έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες. Η Ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...