592
Ο Αλεξέι Ναβάλνι το 2017 στη Μόσχα | Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Σενάριο: Ο Ναβάλνι θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων αλλά…

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 14:01
Ο Αλεξέι Ναβάλνι το 2017 στη Μόσχα
|Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Σενάριο: Ο Ναβάλνι θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων αλλά…

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 14:01

Ο Αλεξέι Ναβάλνι επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, ως αντάλλαγμα με έναν ρώσο κατάσκοπο. Στη συμφωνία περιλαμβανόταν και η επιστροφή στις ΗΠΑ δύο αμερικανών πολιτών, όπως ισχυρίζονται οι δυτικοί σύμμαχοι.

Οι δυτικοί ηγέτες και οι συνεργάτες του Ναβάλνι είπαν ότι ο πιο σκληρός επικριτής του προέδρου Πούτιν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την εισβολή στην Ουκρανία έγκλημα και προέτρεψε τους Ρώσους να ξεσηκωθούν, δολοφονήθηκε. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται μπροστά σας σήμερα στη θέση μου, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου», τόνισε η Μαρία Πέβτσιχ, επικεφαλής του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK), όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times.

«Ο Ναβάλνι επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος τις επόμενες ημέρες, επειδή είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για την ανταλλαγή του», είπε, προσθέτοντας ότι η προσφορά είχε γίνει στον Πούτιν στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό, ισχυρίστηκε, θα είχε ως αποτέλεσμα ο Ναβάλνι να ελευθερωθεί με αντάλλαγμα τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν αξιωματικό της FSB που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία ενός εξόριστου τσετσενο-γεωργιανού αντιφρονούντος στο Βερολίνο.

Δύο αμερικανοί πολίτες θα ήταν επίσης μέρος της συμφωνίας, είπε η Πέβτσιχ, σύμφωνα με τους Times. «Είχα λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη και βρίσκονται στο τελικό στάδιο, το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου. Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Αλεξέι σκοτώθηκε».

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατο του Ναβάλνι στις φυλακές της Αρκτικής όπου κρατείτο. Το πιστοποιητικό θανάτου του ανέφερε ότι πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά οι Αρχές δημοσίευσαν αντικρουόμενες αναφορές για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατό του.

Εκτοτε αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες, όπως ότι δηλητηριάστηκε, ή ότι στο σώμα του υπήρχαν μώλωπες. Οι ρώσοι αξιωματούχοι καθυστέρησαν να επιστρέψουν τη σορό του στη μητέρα του, εν μέσω κατηγοριών ότι την εκβίαζαν.

Η Πέβτσιχ δεν κατονόμασε τους δύο αμερικανούς υπηκόους, αλλά οι ΗΠΑ είπαν ότι προσπαθούν να απελευθερωθεί ο Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, και ο Πολ Γουέλαν, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ. Η Πέβτσιχ περιέγραψε τις απεγνωσμένες προσπάθειες που έγιναν από την ομάδα του Ναβάλνι να βρεθούν μεσάζοντες για την ανταλλαγή. Απευθύνθηκαν, όπως είπε, ακόμη και στον εκλιπόντα Χένρι Κίσινγκερ.

Πρόσθεσε όμως ότι οι δυτικές κυβερνήσεις απέτυχαν να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση: «Οι αξιωματούχοι, αμερικανοί και γερμανοί, κουνούσαν το κεφάλι τους με κατανόηση, παραδέχτηκαν πόσο σημαντικό ήταν να βοηθήσουν τον Ναβάλνι και τους πολιτικούς κρατούμενους, έδωσαν τα χέρια, έδωσαν υποσχέσεις και τελικά δεν έκαναν τίποτα».

»Μου είπαν ότι η πρόταση για ανταλλαγή του Ναβάλνι μεταφέρθηκε στον Πούτιν από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος επικοινωνούσε με αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους και ταυτόχρονα με τον Πούτιν. Ο Πούτιν κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος να πάρει πίσω τον Κρασίκοφ ήταν να τον ανταλλάξει με τον Ναβάλνι».

Η Πέβτσιχ υποστήριξε ότι η εξόντωση του Ναβάλνι είχε ως συνέπεια να «καεί» το  διαπραγματευτικό χαρτί του Πούτιν. «Αυτό είναι απολύτως παράλογο, είναι η συμπεριφορά ενός τρελού μαφιόζου. Αλλά, φαίνεται ότι ο Πούτιν το έκανε από μίσος για τον Ναβάλνι», κατέληξε.

Ο Λευκός Οίκος, όπως αναφέρουν οι Times, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση του Ναβάλνι και των Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.

Η Κάριν Ζαν-Πιέρ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, είπε: «Δεν έχω τίποτα να πω. Προφανώς, όταν πρόκειται για αμερικανούς ομήρους, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα τους φέρουμε σπίτι με ασφάλεια».

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι αναζητούν έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να υποβάλουν δημόσια τα σέβη τους στον εκλιπόντα. Η Κίρα Γιάρμους, εκπρόσωπος του FBK, είπε ότι θέλουν να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση μνήμης, ξεχωριστή από την κηδεία, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι λεπτομέρειες της κηδείας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

Η σορός του Ναβάλνι επεστράφη στη μητέρα του, Λουντμίλα Ναβάλναγια, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...