347
| INTIMENEWS

Σεισμός στον Κορινθιακό: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 13:08
|INTIMENEWS

Σεισμός στον Κορινθιακό: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 13:08

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι σεισμολόγοι ως προς την εξέλιξη του σεισμού των 5 Ρίχτερ στη Δεσφίνα Φωκίδας τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Λίγες φορές θα με δείτε επιφυλακτικό», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Open ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό του για ένα ακόμη φαινόμενο μετά τον σεισμό της Κυριακής: ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσελέντης επικαλέστηκε τρεις λόγους για την ανησυχία του:

– ξέρουμε ότι η περιοχή αυτή, ο κεντρικός Κορινθιακός, έχει μεγάλα ρήγματα με πολύ άσχημο ιστορικό

– δεν έχουμε κάποιον μεγάλο μετασεισμό, ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Εχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο.

– έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο έχουν τραβηχτεί ένα μέτρο μέσα, και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, εκτίμησε ότι «ένας σεισμός της τάξης των 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα» και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση δύση-ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή, για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό».

«Με προβληματίζει πολύ –τόνισε– ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά, γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο, καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα, που, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε διάρρηξη».

Για «μετασεισμική ξηρασία» έκανε λόγο από την πλευρά του και ο τέως διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας ασυνήθιστο για κύριο σεισμό 5,1 Ρίχτερ να έχει μετασεισμούς 2 Ρίχτερ (δείτε κάτω τη σχετική ανάρτησή του στο Facebook).

Σε δηλώσεις, τέλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι η περιοχή είναι ευαίσθητη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κόσμος οφείλει να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα πάγια μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία, επεσήμανε, αναφερόμενος και αυτός στην απουσία μετασεισμών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μετασεισμική ακολουθία και το γεγονός αυτό μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς. Θα περιμένουμε σήμερα και αύριο να δούμε την εξέλιξη και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση σε μία εβδομάδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...