880
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για τα εγκαίνια των σταθμών της Γραμμής 3 | /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μητσοτάκης: Εγκαινιάζουμε το Μετρό στον Πειραιά, θα εγκαινιάσουμε και το Μετρό Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/10/2022, 11:32
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για τα εγκαίνια των σταθμών της Γραμμής 3
|/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μητσοτάκης: Εγκαινιάζουμε το Μετρό στον Πειραιά, θα εγκαινιάσουμε και το Μετρό Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/10/2022, 11:32

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινιάστηκαν τη Δευτέρα οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», οι οποίοι στις 14.00 αναμενόταν να τεθούν σε εμπορική λειτουργία για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού μέσω της Γραμμής 3.

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο σταθερής τροχιάς, που ύστερα από αρκετή καθυστέρηση, θα αλλάξει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, δίνοντας ανάσα και στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά.

Με τη λειτουργία και των νέων σταθμών προβλέπεται ημερήσια αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό κατά 132.000 πολίτες ημερησίως (!), μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως. Σημειώνεται δε, ότι ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα διανύεται με το Μετρό σε μόλις 55 λεπτά. Συνολικά η Γραμμή 3 «Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο» αριθμεί πλέον 27 σταθμούς.

Στα εγκαίνια του σταθμού στον Πειραιά, που βρίσκεται δίπλα στον ήδη υφιστάμενο σταθμό της Γραμμής 1, το παρών έδωσαν, πέρα από τον κ. Μητσοτάκη, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη –άλλωστε στον τερματικό σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» βρέθηκαν εντυπωσιακές αρχαιότητες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος που είναι προσβάσιμος σε όλους.

Τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια είχαν εξάλλου και κάποιο πολιτικό αποτύπωμα, καθώς ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πολύπαθο έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «τέλη του 2023, το αργότερο αρχές του 2024», θα το εγκαινιάσει και αυτό, μια υποδήλωση ότι είναι βέβαιος για την επανεκλογή του στην Πρωθυπουργία στις επικείμενες εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε θερμά όσους εργάστηκαν σκληρά για να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμματών, τόνισε πως πρόκειται για έργο το οποίο είχε εξαρχής μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, ειδικά όσον αφορά την κατασκευή του κεντρικού σταθμού και κάποιοι «υπερέβαλαν εαυτόν» ώστε να παραδοθεί σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το έργο θα συνδέσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε 55 λεπτά, και τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας σε 20 λεπτά.

«Είναι μiα μόνο απόδειξη το έργο αυτό, της μεγάλης έμφασης την οποία δίνουμε στα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκούς πόρους. Να θυμίσω ότι η Ευρώπη στέκεται πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας όχι μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειώσω και την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε από το υπουργείο πολιτισμού σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Έχετε δίκιο να λέτε ότι έχουμε δημιουργήσει σχολή για το πώς μπορεί να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιαστεί το αργότερο αρχές του 2024, «με πλήρη λειτουργία πέντε σταθμών οι οποίοι θα είναι και μουσεία με πιο εμβληματικό στον σταθμό στη Βενιζέλου».

«Και Μετρό και αρχαία, και εδώ στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη σημασία των μέσων σταθερής τροχιάς είπε ότι δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και φιλικές παρεμβάσεις στον πολίτη χωρίς τη σημαντική επέκτασή τους.

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το Λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτο αν δεν υλοποιήσουμε τη Γραμμή 4 και τις επεκτάσεις της Γραμμής 2 και πως «είμαστε σίγουροι ότι σε 7 με 8 χρόνια η γραμμή 4 θα παραδοθεί προς χρήση».

Επ’ αυτού πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 και οι υπόλοιπες επεκτάσεις πάνω από ένα εκατ. Αθηναίοι και επισκέπτες θα χρησιμοποιούν το Μετρό καθημερινά.

Η παρουσία Σαμαρά 

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε επί των ημερών της διακυβέρνησής του και στη συνέχεια κάποιες κυβερνήσεις το έτρεξαν πιο γρήγορα και κάποιες άλλες όχι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως η παρουσία του κ. Σαμαρά στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη ήταν και μια απάντηση σε όλους όσοι αναζητούν εσωκομματικά θέματα στην κυβερνητική παράταξη και υφαίνουν διάφορα σενάρια.

«Κάποιος παραδίδει πραγματικά έργα και κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες. Δεν παραδίδουμε κανένα μουσαμά», είπε επίσης με νόημα ο κ. Μητσοτάκης παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς σε εκείνο το γελοίο θέαμα του 2018, με τον Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό να… εγκαινιάζει έναν σταθμό στη Θεσσαλονίκη όπου τα περισσότερα είχαν καλυφθεί με μουσαμάδες.

«Σε λίγες ώρες το Μετρό, και οι τελευταίοι 3 σταθμοί της Γραμμής 3 θα τεθούν σε λειτουργία. Σε έναν Πειραιά που αλλάζει, που αναδεικνύεται, που αποκτά νέα δυναμική. Η κυβέρνηση κάνει πράξη το σύνθημα συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής τα οποία έχουν μεγάλο κοινωνικό πρόσημο», συνέχισε, ο Πρωθυπουργός, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισητηριοδιαφυγής. «Σήμερα όμως είναι μέρα γιορτής για τον Πειραιά , για όλο το Λεκανοπέδιο», υπογράμμισε.

 

♦ Από αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που στοχεύει στη διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185. Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες για τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό, όπως αυτά διαμορφώνονται από σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ.(www.stasy.gr).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...