273
Από αριστερά: Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Ανγκριστ και Γκουίντο Ιμπενς, οι τρεις νέοι νομπελίστες | Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Σε τρεις καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων το Νομπέλ Οικονομίας 2021

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 13:42
Από αριστερά: Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Ανγκριστ και Γκουίντο Ιμπενς, οι τρεις νέοι νομπελίστες
|Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Σε τρεις καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων το Νομπέλ Οικονομίας 2021

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 13:42

Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Ανγκριστ και Γκουίντο Ιμπενς τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας 2021, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (990.000 ευρώ).

Ο γεννημένος στον Καναδά Καρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, τιμήθηκε με το μισό βραβείο «για την εμπειρική συνεισφορά του στα οικονομικά της εργασίας», σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

Οι Αμερικαοϊσραηλινός Ανγκριστ, καθηγητής στο ΜΙΤ, και ο γεννημένος στην Ολλανδία Ιμπενς, καθηγητής στο Στάνφορντ, μοιράζονται το άλλο μισό του βραβείου «για τη μεθοδολογική συνεισφορά τους στην ανάλυση των αιτιακών σχέσεων».

Οι τρεις οικονομολόγοι «μας έφεραν νέες ιδέες σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα σε όρους αιτίων και συνεπειών. Η προσέγγισή τους επεκτάθηκε σε άλλους τομείς και έφερε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα», ανέφερε η επιτροπή του Νομπέλ.

 

Χάρη σε «φυσικά πειράματα», ο Ντέιβιντ Καρντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1956, ανέλυσε τα αποτελέσματα του ελάχιστου μισθού, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας.

«Οι μελέτες του στην αρχή των ετών του 1990 έθεσαν σε αμφισβήτηση τα στερεότυπα, πράγμα που οδήγησε σε νέες αναλύσεις και σε νέες προοπτικές», υπογράμμισε η επιτροπή του Νόμπελ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών του υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επιφέρει απαραίτητα μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

Το άλλο μισό του βραβείου μοιράζονται ο 61χρονος Ανγκριστ και ο 58χρονος Ιμπενς, «για τη μεθοδολογική συνεισφορά τους στην ανάλυση των σχέσεων αιτίου και αιτιατού».

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 πραγματοποίησαν μεθοδολογικές προόδους επιτρέποντας να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα για τα αίτια και τα αποτελέσματα που μπορούν να αντληθούν από τα φυσικά πειράματα, για παράδειγμα όσον αφορά την εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...