267
Επιστροφή στα σχολεία με την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, αριστερά, να μιλά σε μαθητές | Ritzau Scanpix/Philip Davali via REUTERS

Πειράματα με τα σχολεία στη Δανία: σε λειτουργία ξανά και υπό όρους

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 14:32
Επιστροφή στα σχολεία με την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, αριστερά, να μιλά σε μαθητές
|Ritzau Scanpix/Philip Davali via REUTERS

Πειράματα με τα σχολεία στη Δανία: σε λειτουργία ξανά και υπό όρους

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 14:32

Εναν μήνα μετά την εντολή να παραμείνουν κλειστά για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, τα σχολεία στη Δανία έχουν αρχίσει να ανοίγουν ξανά, αλλά υπό όρους και με μέτρα ασφαλείας της υγείας των παιδιών.

Η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που επιτρέπει τη λειτουργία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου, τις ίδιες ημέρες κατά τις οποίες έκλεισαν και τα ελληνικά (είχαν κλείσει στις 10 Μαρτίου και θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον ως τις 10 Μαΐου).

Πάντως, σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη λειτουργεί μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν.

Ολα τα σχολεία αυτών των βαθμίδων, δηλαδή για μαθητές και μαθήτριες μέχρι 11 ετών, αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου.

Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της α΄ γυμνασίου και της γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Η επανέναρξη των σχολείων είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα από την κυβέρνηση «με την προϋπόθεση ότι κάθε ένας τηρεί τις αποστάσεις και πλένει τα χέρια του».

Μεταξύ άλλων τα σχολεία θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων και να οργανώνουν δραστηριότητες σε μικρές ομάδες.

Την απόφαση αμφισβητούν πάντως γονείς που ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία των μαθητών, που είναι πιθανό να είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Οργανώθηκε μάλιστα και διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με τίτλο «Το παιδί μου δεν είναι κουνέλι εργαστηρίου», η οποία συγκέντρωσε περίπου 18.000 υπογραφές.

Στη Δανία έχουν καταγραφεί 6.681 κρούσματα της Covid-19 και 299 θάνατοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...