495
Αστυνομικοί στη Μόσχα ελέγχουν ψηφιακά τις άδειες μετακίνησης με τα κινητά τους τηλέφωνα | Reuters

Σε Apple και Google εναποθέτει τις ελπίδες της η Γερμανία για τη χαλάρωση των μέτρων

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 15:07
Αστυνομικοί στη Μόσχα ελέγχουν ψηφιακά τις άδειες μετακίνησης με τα κινητά τους τηλέφωνα
|Reuters

Σε Apple και Google εναποθέτει τις ελπίδες της η Γερμανία για τη χαλάρωση των μέτρων

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 15:07

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραταθούν σίγουρα ως τις 10 Μαΐου, δήλωσε την Πέμπτη ο Χέλγκε Μπράουν, ο επικεφαλής της καγκελαρίας της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα περιμένει εναγωνίως τις εφαρμογές Apple και Google που θα επιτρέπουν στους πολίτες να μετρούν την απόσταση ασφαλείας από τον κοντινότερό τους άνθρωπο με το κινητό τους.

«Το σημαντικό είναι τώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε μετά τα όποια περαιτέρω βήματα χαλάρωσης να βελτιωθεί η δυνατότητα ιχνηλάτησης, για παράδειγμα με μια εφαρμογή κινητών τηλεφώνων. Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή από την Apple και την Google να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις του λειτουργικού τους συστήματος για τη μέτρηση των αποστάσεων. Δεν μπορώ ακόμα να καθορίσω το χρονικό σημείο λειτουργίας του συστήματος, αλλά το περιμένουμε εναγωνίως. Το χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Μπράουν.

Η καγκελάριος και οι ηγέτες των κρατιδίων της Γερμανίας θα συζητήσουν την Πέμπτη τις προτάσεις για το άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών και την επανάληψη των αθλητικών γεγονότων, αλλά θα περιμένουν ως τις 6 Μαΐου για τα στοιχεία που θα δείχνουν τι αποτέλεσμα είχαν τα πρώτα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προτού προχωρήσουν κι άλλο, σημείωσε ο Μπράουν.

Οι υπουργοί Παιδείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας είχαν συμφωνήσει την Τρίτη ότι θα ξανανοίξουν σταδιακά τα σχολεία όλων των βαθμίδων μέχρι τις διακοπές για το καλοκαίρι, αν και οι μαθητές θα πρέπει να εργάζονται και να μαθαίνουν σε μικρότερες ομάδες.

Ανησυχία προκάλεσε στη Γερμανία η είδηση ότι μετά την πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών.

Η Γερμανία άρχισε τη χαλάρωση της καραντίνας που είχε επιβάλλει την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας σε μερικά καταστήματα να ανοίξουν υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.478 σε 159.119 δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Επίσης βάσει των στοιχείων αυτών 6.288 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη χώρα, με τον αριθμό τους να παρουσιάζει αύξηση κατά 173 σε σχέση με την Τετάρτη.

«Οι περιορισμοί δημόσιων επαφών σίγουρα θα παραταθούν έως τις 10 Μαΐου. Ορισμένα κρατίδια το έχουν ήδη αποφασίσει και δεν θέλουν να συζητήσουν για μεγαλύτερη άρση περιορισμών μέχρι τις 6 Μαΐου. Κατά συνέπεια, το βασικό πακέτο περιοριστικών μέτρων που γνωρίζουμε θα παραταθεί έως τις 10 Μαΐου», δήλωσε πριν από την σημερινή τηλεδιάσκεψη ομοσπονδίας και κρατιδίων ο Μπράουν.

«Η σημερινή συζήτηση της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων το απόγευμα θα αφορά κυρίως στις προτάσεις των αρμοδίων υπουργών, λ.χ. για τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τον αθλητισμό», συνέχισε.

«Υπάρχει πάντως ομοφωνία ότι πρέπει να έχουμε προηγουμένως τα ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις των πρώτων μέτρων χαλάρωσης πριν γίνουν περαιτέρω βήματα χαλάρωσης. Επ’αυτού θα γίνει συζήτηση με τα κρατίδια στις 6 Μαΐου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπράουν είπε επίσης πως αναμένει την επόμενη βδομάδα την απόφαση για το αν θα ξεκινήσει και πάλι το γερμανικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με αγώνες οι οποίοι να διεξάγονται χωρίς θεατές. «Δεν τολμώ πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της συζήτησης, επειδή υπάρχουν αντιφατικές εκτιμήσεις για το πόσο σκόπιμο θα ήταν κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...