363
Ραφαέλα Καρά: στα δύσκολα πολιτικά χρόνια της Ιταλίας, επέλεξε τον «ιστορικό συμβιβασμό» σαν την καλύτερη λύση | Υοutube

Ραφαέλα η «κόκκινη», που ψήφιζε τον Μπερλινγκουέρ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 21:35
Ραφαέλα Καρά: στα δύσκολα πολιτικά χρόνια της Ιταλίας, επέλεξε τον «ιστορικό συμβιβασμό» σαν την καλύτερη λύση
|Υοutube

Ραφαέλα η «κόκκινη», που ψήφιζε τον Μπερλινγκουέρ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 21:35

Μία άγνωστη στον περισσότερο κόσμο πτυχή της προσωπικότητας της Ραφαέλας Καρά θύμισε η Repubblica: την πολιτική κλίση της. Η κοπέλα με καταγωγή από την «κόκκινη Μπολόνια», που έγινε υπέρλαμπρο τηλεοπτικό άστρο, ψήφιζε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας. Οι Ιταλοί είναι απίθανο να μη γνώριζαν τίποτα σχετικώς, αφού τα μαντάτα είχαν φθάσει στην ώρα τους από την Ισπανία, μέσω του εντύπου El Diario. Σε αυτό η Ραφαέλα είχε δηλώσει το 1977: «Εγώ πάντα ψηφίζω ΚΚΙ».

Ο δικτάτορας Φράνκο είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα στη Μαδρίτη, το κλίμα έγερνε αριστερά σε όλη την Ισπανία, άρα ήταν ιδανικό για μια τέτοια δήλωση. Οσοι μη φρανκιστές διάβασαν τη συνέντευξη της Καρά, σίγουρα έβγαλαν το άχτι τους για τις τόσες δεκαετίες φίμωσής τους. Στην Ιταλία όμως, για τους βέρους κομμουνιστές, λενινιστές, σταλινικούς, μαοϊκούς κ.λπ., δεν σήμαινε και πολλά πράγματα να δηλώνεις ότι ψηφίζεις ΚΚΙ. (Ωστόσο, σήμαινε πολλά για τους νεοφασίστες, και από αυτήν την άποψη με τις συγκεκριμένες δηλώσεις της η Ραφαέλα έπαιρνε ένα ρίσκο σε πολύ επικίνδυνα χρόνια.)

Πέρα από τις κόκκινες σημαίες του, απλώς ευρωκομμουνιστικό ήταν το κόμμα: ένα εκσυγχρονιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήταν το ΚΚΙ, με τα σφυροδρέπανά του στομωμένα και ακίνδυνα.

Οι αριστεροί ισπανόφωνοι από τη Μαδρίτη μέχρι την Αβάνα την έκλαψαν τη Ραφαέλα και σαν κομμουνίστρια λέει η Repubblica, μνημονεύοντας εκείνες τις δηλώσεις της του 1977. Ολα αυτά τα χρόνια (που, εκτός των άλλων, εξαερώθηκε και το ΚΚΙ) οι άνθρωποι είχαν κρατήσει στο μυαλό τους τις πολιτικές δηλώσεις της Καρά, οι οποίες έδειχναν ότι συνειδητά ήταν σοσιαλδημοκράτισσα: «Επέλεξα να ψηφίζω το ΚΚΙ επειδή μόνο ένας ιστορικός συμβιβασμός με τους Χριστιανοδημοκράτες μπορεί να αποτρέψει τον πολιτικό πόλεμο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της είχε πει ότι είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, κάτι που την τιμά ασφαλώς και έχει διαχρονική αξία.

Τα σχετικά αποσπάσματα εκείνων των λόγων της Ραφαέλα κάνουν τώρα τον γύρο τους στα σόσιαλ μίντια, από χρήστες και Ιταλούς και Ισπανούς, με προσθήκες και σχολιασμούς της υπέρ της κοινωνικής εξέλιξης: «Πρέπει να δουλέψουμε για να σπάσουμε τις προκαταλήψεις, και θα το πετύχουμε» ή «Μπορείτε να κόψετε όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείτε να καταργήσετε την άνοιξη», κ.ά.

Οι αναφορές στην πολιτικοκοινωνική τοποθέτηση της μεγάλης σταρ των πλατό συνοδεύονται από όμορφες φωτογραφίες της με κατακόκκινα φορέματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...