260
| ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/STEPHANIE LECOCQ

Qatargate: Αποφυλακίζεται ο Αντόνιο Παντσέρι

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 22:38
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/STEPHANIE LECOCQ

Qatargate: Αποφυλακίζεται ο Αντόνιο Παντσέρι

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 22:38

Την αποφυλάκιση του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, του φερόμενου ως εγκεφάλου της υπόθεσης Qatargate, αποφάσισε την Πέμπτη η βελγική Δικαιοσύνη.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ένας εκ των δικηγόρων του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ο Λορέν Κενς, το προδικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την αποφυλάκιση του πελάτη του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι ο Παντσέρι δεν θα αποφυλακιστεί εντός ημέρας, αλλά τα επόμενα 24ωρα.

Σημειώνεται ότι η αποφυλάκιση του 67χρονου πολιτικού πραγματοποιείται με βάση τους όρους που προέβλεπε η «συμφωνία μεταμέλειας» που είχε υπογράψει τον Ιανουάριο με τις βελγικές Αρχές. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε τα εξής:

«Ενα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση. Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης».

Με τη συμφωνία που υπέγραψε, ο Παντσέρι, ο οποίος «κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά» ανέλαβε να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη για λεπτομέρειες του σκανδάλου.

Ο Παντσέρι συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και παρέμεινε προφυλακισμένος στις φυλακές του Σεν Ζιλ στο Βέλγιο επί τέσσερις μήνες.

Στις 13 Απριλίου το προδικαστικό συμβούλιο θα επανεξετάσει το αίτημα της Εύας Καϊλή για αποφυλάκιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...