267
Το δίκτυο δημιουργήθηκε το 2011 αλλά ποτέ δεν είχε αρκετούς χρήστες | REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Πρόωρο λουκέτο στο Google+ μετά από σφάλμα που εξέθεσε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 09:48
Το δίκτυο δημιουργήθηκε το 2011 αλλά ποτέ δεν είχε αρκετούς χρήστες
|REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Πρόωρο λουκέτο στο Google+ μετά από σφάλμα που εξέθεσε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 09:48

Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει για τον Απρίλιο του 2019 το κλείσιμο του ελάχιστα δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Google+, μετά την αποκάλυψη ότι το δίκτυο επλήγη από νέο σφάλμα λογισμικού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν σε τρίτους στοιχεία από 52,5 εκατομμύρια χρήστες

Το δίκτυο θα αναστείλει τη λειτουργία του τέσσερις μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Το σφάλμα εισήχθη στο σύστημα τον Νοέμβριο στη διάρκεια αναβάθμισης λογισμικού και πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα πριν εντοπιστεί και διορθωθεί.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που ένα σφάλμα εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (όπως το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το επάγγελμα, το φύλο και η ηλικία). Θεωρητικά τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να τα δουν μόνο επιλεγμένοι φίλοι τους μέσα στο δίκτυο.

Η Google δήλωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως κακόβουλοι τρίτοι χρήστες απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών εξαιτίας του νεότερου σφάλματος.

Τον Οκτώβριο είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να σταματήσει τη λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019. Τότε είχε αποκαλύψει ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών μπορεί να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός σφάλματος που είχε περάσει απαρατήρητο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Αποκαλύφθηκε όμως ότι ήξερε για το πρόβλημα από τον Μάρτιο του 2018, αλλά το είχε κρατήσει κρυφό. Εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, που ήλθαν στο φως, αποκάλυψαν ότι η διοίκησή της είχε πάρει την απόφαση να αποκρύψει το θέμα και να μη το πει στο κοινό, για να μη γίνει στόχος έρευνας από τις Αρχές.

Το Google+ είχε δημιουργηθεί το 2011 ως απάντηση στο Facebook, αλλά ποτέ δεν είχε απήχηση. Ωστόσο, η εταιρεία σκοπεύει να το λανσάρει αποκλειστικά ως «ασφαλές εταιρικό κοινωνικό δίκτυο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...