703
Φωτογραφία από την εκφόρτωση του αεροσκάφους της Aegean τη Δευτέρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το παρασκήνιο με τα 13,5 εκατ. μάσκες: Πώς η Ελλάδα απέφυγε τις κατασχέσεις από χώρες-ενδιάμεσους

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 13:36
Φωτογραφία από την εκφόρτωση του αεροσκάφους της Aegean τη Δευτέρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το παρασκήνιο με τα 13,5 εκατ. μάσκες: Πώς η Ελλάδα απέφυγε τις κατασχέσεις από χώρες-ενδιάμεσους

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 13:36

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησαν για «παγκόσμια μάχη» για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας έναντι του κορονοϊού.

«Σήμερα διεξάγεται ένας “παγκόσμιος πόλεμος” για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα δυναμικότητας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής από τις ήδη περιορισμένες πηγές για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση. Εμείς, επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών», τόνισε στο briefing της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η αγορά και μεταφορά υλικού αυτό το διάστημα είναι δύσκολη διαδικασία, αφού όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό και υπάρχει τεράστια ζήτηση, επεσήμανε λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. «Γίνεται μια πραγματική μάχη στις αγορές του εξωτερικού», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Ελλάδα, με συντονισμένες προσπάθειες, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες, ενισχύοντας το σύστημα υγείας.

Οι πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

Τα ξημερώματα της Δευτέρας προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο, ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean, το οποίο μετέφερε από την Κίνα την πρώτη παρτίδα του υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και ελλήνων εφοπλιστών.  Το αεροσκάφος της Aegean μετέφερε συγκεκριμένα 1,7 εκατομμύρια μάσκες.

Ακολούθησε, την Τρίτη, δεύτερο αεροσκάφος με 8,5 εκατ. χειρουργικές μάσκες –από τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση– καθώς και επιπλέον υγειονομικό εξοπλισμό δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη και της κινεζικής πρεσβείας.

Συνολικά το πακέτο αυτό του κρίσιμου για τη μάχη αλλά και τόσο δυσεύρετου σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού εξοπλισμού θα αριθμεί 13,5 εκατ. χειρουργικές μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου για γιατρούς και νοσηλευτές.

Το κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε σχεδόν στο σύνολό του από το Ιδρυμα Ωνάση (μικρή συμμετοχή είχε και το Ιδρυμα Λασκαρίδη).

Είχαν προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (όπου πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός), η προμήθεια πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China με 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό για τη χώρα μας.

Την Τρίτη στην Αθήνα έφθασε το μεγαλύτερο μέρος από τις 27.000 κούτες.

Για την αποστολή του υλικού χρησιμοποιήθηκαν δύο αεροσκάφη Α 320 της Αegean  (το κόστος των καυσίμων καλύπτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια) καθώς και ένα μισθωμένο Boeing 747.

Την αγορά του υγειονομικού υλικού διαπραγματεύθηκαν στελέχη του Ιδρύματος Ωνάση απευθείας με εκπροσώπους της κρατικής εταιρείας της Κίνας CNBM International (China National Building Material), κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια (που υποδέχθηκε την αποστολή στον ΔΑΑ Αθηνών) και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Υπό άκρα μυστικότητα

Στο παρασκήνιο της προμήθειας-μαμούθ, η μυστικότητα κάτω από την οποία ολοκληρώθηκε, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο ματαίωσης ή/και μπλοκαρίσματος της αποστολής λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για υγειονομικό υλικό, στην οποία αναφέρθηκαν οι κ.κ. Πέτσας και Χαρδαλιάς.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας που αν και είχε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση στην πώληση εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών και χιλιάδων αναπνευστήρων, τελικά  υπαναχώρησε και δέσμευσε το φορτίο μετά την εξάπλωση της πανδημίας στη Μέκκα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», υπήρξε μέριμνα τα αεροσκάφη να μην πραγματοποιήσουν ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υπήρχε φόβος να προχωρήσουν στη δέσμευση του υγειονομικού υλικού προκειμένου να καλύψουν δικές τους ανάγκες (σ.σ. το έκανε δις η Γερμανία με υλικό για τη χώρα μας και την Ιταλία).

Παρουσία του Πρωθυπουργού

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιπλέον υγειονομικό υλικό, όπως αναπνευστήρες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Πηγές της κυβέρνησης που μίλησαν στο Protagon προεξόφλησαν την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να υποδεχθεί προσωπικά μία από τις νέες αποστολές υγειονομικού υλικού, σε μία συμβολική κίνηση αναγνώρισης της προσφοράς όσων συμβάλλουν, ως δωρητές ή/και συντονιστές – μεσολαβητές, στη θωράκιση του συστήματος υγείας και του ανθρώπινου δυναμικού του.

Περί ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Κατά τα άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαβεβαίωσε προς απάντηση τυχόν ανησυχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι το υπουργείο Υγείας έχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενώ για όσους επιμένουν να είναι «αλλεργικοί» απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έκανε λόγο για  πρωτοφανή κοινωνική συστράτευση.

«Γίνονται, συνεχώς, σημαντικές δωρεές από ιδιώτες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Τους ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των Ελλήνων», δήλωσε ο κ. Πέτσας και ήδη, όπως ενημέρωσε, η κυβέρνηση, για να διευκολύνει αυτό το πρωτοφανές κύμα κοινωνικής ευθύνης, έχει απαλλάξει την προμήθεια και παροχή αγαθών για δωρεές από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...