348
| .

JP Morgan: Επαρκής η ρευστότητα της Πειραιώς για πελάτες που πλήττονται από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 12:16
|.

JP Morgan: Επαρκής η ρευστότητα της Πειραιώς για πελάτες που πλήττονται από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 12:16

Η ρευστότητα που είναι σε θέση να δώσει η Τράπεζα Πειραιώς προς τους εταιρικούς της πελάτες, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση, είναι επαρκής, επισήμανε σε έκθεσή της η JP Morgan.

Σε ανάλυση αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε  η Τράπεζα, ο ξένος οίκος επισημαίνει ότι η έκθεση της Πειραιώς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση υπολογίζεται σε 8,8 δισ ευρώ, δηλαδή στο 19% του συνόλου των δανείων που αυτή έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει. Ενα επιπλέον 7,5 δισ ευρώ (16%), επηρεάζεται λιγότερο.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη επικοινωνήσει με την συντριπτική πλειονότητα των εταιρικών πελατών που αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα, εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 1,2 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό σημαίνει ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει 6 δισ. ευρώ για όλη την οικονομία, υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων, τα παραπάνω είναι ικανά να καλύψουν την απώλεια ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Στην ανάλυσή της ο ξένος οίκος επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας θα παραμείνουν ισχυροί, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τρία θετικά στοιχεία από τα αποτελέσματα για το 2019 που ανακοίνωσε χθες η Πειραιώς: Την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 2%, και την αύξηση των αμοιβών κατά 9%, με αποτέλεσμα τα βασικά λειτουργικά της έσοδα της Πειραιώς να αυξηθούν κατά 3% στα 1,75 δισ ευρώ. Το τελευταίο μάλιστα τρίμηνο του 2019, τα αποτελέσματα της τράπεζας παρουσίασαν σημαντική ενίσχυση.

Ταυτόχρονα η Τράπεζα Πειραιώς περιόρισε τα λειτουργικά έξοδα κατά 5%, ενώ μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 52% στο 49%, τα οποία ανέρχονται πλέον στα 24,5 δισ ευρώ.

Συνολικά πέρυσι, τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 270 εκατ. ευρώ. Ειδικά τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από βασικές τραπεζικές εργασίες (καθαρά έσοδα τόκων συν καθαρά έσοδα προμηθειών μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), αυξήθηκαν κατά 17% ετησίως και διαμορφώθηκαν στα 771 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την ισχύ των βασικών τραπεζικών εργασιών της τράπεζας. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 τα έσοδα της τράπεζας συμπεριέλαβαν και 351 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη από τη μεταφορά της εσωτερικής διαχείρισης ΜΕΑ στην Intrum Ελλάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...