272
Η διαδικασία συσκευασίας του αντιικού φαρμάκου σε μονάδα παραγωγής της Pfizer στις ΗΠΑ | Pfizer/Handout via REUTERS

Πράσινο φως από τη Βρετανία για το αντιικό χάπι της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 15:41
Η διαδικασία συσκευασίας του αντιικού φαρμάκου σε μονάδα παραγωγής της Pfizer στις ΗΠΑ
| Pfizer/Handout via REUTERS

Πράσινο φως από τη Βρετανία για το αντιικό χάπι της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 15:41

Μετά το αντιικό της φαρμακευτικής εταιρείας MSD (Merck στις ΗΠΑ) που φαίνεται να μειώνει κατά 52% τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό, η Βρετανία ενέκρινε την Παρασκευή και το πειραματικό χάπι της εταιρείας Pfizer.

Η έγκριση αφορά τη χορήγησή του σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, άνω των 18 ετών, με ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης.

Η έγκριση δίνεται την ώρα που η χώρα πασχίζει να κτίσει την άμυνά της εν μέσω της εκτίναξης του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Με βάση δεδομένα από τις πρώτες κλινικές μελέτες, το χάπι της Pfizer, το Paxlovid, έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA), συνιστώντας τη χρήση του σκευάσματος εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Paxlovid έδειξε αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Ομικρον.

«Εχουμε τώρα ένα ακόμη αντιικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19. Συνολικά είναι δύο αυτά τα φάρμακα που μπορούν να ληφθούν από το στόμα και όχι ενδοφλέβια. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγησή του μπορεί να γίνεται εκτός νοσοκομειακού πλαισίου», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της MHRA.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) πριν από περίπου ένα μήνα, δίχως να έχει εγκρίνει το αντιικό της MSD, άναψε άτυπα το πράσινο φως για να κάνουν παραγγελίες τα κράτη-μέλη της ΕΕ (εδώ). Μέχρι σήμερα, πάντως, η ΕΜΑ δεν έχει δώσει έγκριση σε κάποιο αντιικό χάπι για τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...