543
Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 13:30 της Κυριακής | SOOC

Πολυτεχνείο: «Φρούριο» το κέντρο για την πορεία – Τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2019, 10:19
Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 13:30 της Κυριακής
|SOOC

Πολυτεχνείο: «Φρούριο» το κέντρο για την πορεία – Τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2019, 10:19

Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 με τις πύλες του ιδρύματος της Πατησίων να μένουν ανοικτές μέχρι τις 13:30.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με το πλάνο να περιλαμβάνει συνολικά 5.000 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια.

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται, σε περίπτωση εκτρόπων, η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας.

Να μην υπάρξουν, δηλαδή, βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, με ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Από τις 3.00 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ μιάμιση ώρα μετά (στις 16:30) θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Παράλληλα από τις 12 το μεσημέρι τίθενται σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου στους οδικούς άξονες Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Το φετινό σχέδιο της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής καθώς υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρήση των drones τα οποία θα πετάνε πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτίρια μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοίμαζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

Πηγές της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την πολιτική αντιπαράθεση για βρίσκεται στο κόκκινο και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικούς και κτίρια υπηρεσιών της Αστυνομίας. Για τον λόγο αυτόν αυξάνονται από σήμερα οι περιπολίες γύρω από στόχους προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα.

Μπροστά λοιπόν στο ανοικτό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις στις εκδηλώσεις εορτασμού,στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και της διακριτικής επιτήρησης. Μάλιστα, οι φόβοι για νέες καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους δημιουργούν έντονες ανησυχίες – ειδικά τυχόν κατάληψη στο Πολυτεχνείο από ομάδες αναρχικών, ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για επιστροφή σε αυτό μετά το τέλος της πορείας των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια, αλλάζει όλο το σχεδιασμό.

Εκτός από το Πολυτεχνείο, πάντως, ως «υψηλού κινδύνου κτίρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο και η Νομική. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια του ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο πληροφοριών – θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο μέχρι και αστυνομικοί από το Γ΄ Τμήμα της ΔΑΕΕΒ με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...