964
Το Ιδρυμα του Καρόλου (The Prince’s Foundation) ανέλαβε την ανάπλαση του Dumfries House, στη Σκωτία | GettyImages

Κάν’ το στο Τατόι όπως ο Κάρολος στο Ντάμφρις Χάουζ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 20:16
Το Ιδρυμα του Καρόλου (The Prince’s Foundation) ανέλαβε την ανάπλαση του Dumfries House, στη Σκωτία
|GettyImages

Κάν’ το στο Τατόι όπως ο Κάρολος στο Ντάμφρις Χάουζ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 20:16

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, το βρετανικό κανάλι  ITV παρουσίασε το ωριαίο ντοκιμαντέρ «A Royal Grand Design», που ρίχνει μια αποκλειστική ματιά σε ένα μυστικό έργο επάνω στο οποίο εργάζεται ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ για περισσότερο από μια δεκαετία. Πρόκειται για την αγορά και τη φιλόδοξη αποκατάσταση ενός υποβαθμισμένου κτήματος στη Σκωτία. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στα χρόνια που προηγήθηκαν της πρόσφατης ανόδου του Καρόλου στον θρόνο, με τον φακό να καταγράφει την εξέλιξη των εργασιών.

Οι τηλεθεατές παρακολουθούν το φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης της ιστορικής έπαυλης Dumfries House, την οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ιδρυμα του Καρόλου (The Prince’s Foundation), σε ένα κτήμα 8.094 στρεμμάτων, στο Ερσαϊρ της Σκωτίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Dumfries House τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από πρόσκληση του τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, και ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτίριο και στο κτήμα. Στην τελευταία τους συνάντηση, εξάλλου, στις 26 Νοεμβρίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο βασιλιάς της Βρετανίας και ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν η ανάπλαση των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, η οποία θα γίνει στα πρότυπα του Dumfries House και αναμένεται να κοστίσει 12,3 εκατ. λίρες (14,1 εκατ. ευρώ).

Το ντοκιμαντέρ «A Royal Grand Design» αποτύπωσε τον τρόπο με τον οποίο ο βασιλιάς (τότε πρίγκιπας) ηγήθηκε μιας κοινοπραξίας που διέθεσε 45 εκατ. λίρες (52,1 εκατ. ευρώ) για το ερειπωμένο κτήμα, σε μια προσπάθεια να το σώσει από την καταστροφή και να βοηθήσει στην αναγέννηση της υποβαθμισμένης τοπικής κοινότητας, γράφει η Daily Mail.

Σε κάποια σκηνή, ο Κάρολος δείχνει στην αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ –η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών– τον περιφραγμένο κήπο του σκωτσέζικου κτήματος, στα εγκαίνιά του, το 2014, ενώ είχε παρουσιάσει τον ολοκληρωμένο υπαίθριο χώρο στον τότε δούκα και τη δούκισσα του Κέιμπριτζ το 2013.

Ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ Ανταμ Χένσον συνομιλεί με τον (τότε) πρίγκιπα Κάρολο στο πλαίσιο των γυρισμάτων, το 2017 (Dumfries House/Facebook)

Η εκπομπή παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του Dumfries House και τη «συναρπαστική» συλλογή επίπλων του 18ου αιώνα, γράφει η Ανίτα Σινγκ στην Telegraph. «Εχουν απομείνει πάρα πολύ λίγα τέτοια σπίτια και, αν δεν είχαμε μπει και δεν τα είχαμε σώσει, όλα αυτά τα υπέροχα έπιπλα Chippendale θα είχαν σκορπίσει κυριολεκτικά παντού. Κάποιος θα το αγόραζε και θα έλεγε ότι είχε μια υπέροχη ιδέα για γήπεδα γκολφ και άλλα πράγματα, που δεν θα λειτουργούσαν ποτέ και [το ακίνητο] θα εντασσόταν στη λίστα των ακόμα πιο εγκαταλελειμμένων εξοχικών κατοικιών» είπε ο βρετανός μονάρχης.

Πριν κάποιος απορρίψει το project ως χόμπι κάποιου πλούσιου, έγινε γνωστό ότι το Dumfries House έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η κοντινότερη πόλη, το Κάμνοκ, μαστιζόταν από υψηλά ποσοστά ανεργίας και κακής υγείας: «Ηθελα να προσπαθήσω να κάνω τη διαφορά στην περιοχή. Είχε πολλούς από τους χειρότερους δείκτες ανεργίας και όχι μόνο», ανέφερε ο Κάρολος. «Είμαι από τους ανθρώπους που προτιμούν να αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις. Ενιωσα ότι άξιζε τον κόπο αυτό το φρικτό ρίσκο, η λήψη ενός τόσο μεγάλου δανείου· ήθελα να δω αν, ταυτόχρονα με τη διάσωση του σπιτιού, θα μπορούσα να κάνω τη διαφορά στην περιοχή», εξήγησε ο βασιλιάς.

Ο Κάρολος περιέγραψε το τεράστιο έργο ως «τρομακτικό κίνδυνο», αλλά είπε ότι άξιζε τον κόπο, ώστε να βοηθηθεί η τοπική κοινότητα, που υπέφερε μετά την κατάρρευση της βιομηχανίας εξόρυξης μεταλλευμάτων στην περιοχή.

Η εκπομπή παρουσιάζει πολλούς ντόπιους τεχνίτες και συντηρητές που απασχολήθηκαν στο project, ενώ εστιάζει στην προσοχή του Κάρολου σε λεπτομέρειες. Είχε άποψη για το ακριβές μέγεθος του τούβλου που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή και για τα σχέδια των δράκων (wyvern) στη διακόσμηση. Ανέθεσε σε έναν γλύπτη να κατασκευάσει ένα σιντριβάνι και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του κήπου.

Εκτός από την αποκατάσταση της κύριας κατοικίας, το project περιλάμβανε την επαναφορά του περιφραγμένου κήπου, ένα υπαίθριο πάρκο περιπέτειας, μια σειρά κτιριακών προσθηκών και κατ’ επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (Dumfries House/Facebook)

Εκτός από την αποκατάσταση της κύριας κατοικίας, το project περιλάμβανε την επαναφορά του περιφραγμένου κήπου (πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης), την προσθήκη ενός κέντρου Κηπουρικής και Εκπαίδευσης, μιας σχολής Μαγειρικής, ενός κέντρου Υφαντουργίας, μιας μονάδας STEM (εκπαίδευσης σε επαγγέλματα με επίκεντρο την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τα Μαθηματικά και, ενίοτε, τις Τέχνες), ένα υπαίθριο πάρκο περιπέτειας και, κατ’ επέκταση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπάρχει επίσης μια εγκατάσταση φιλοξενίας μαθητευομένων, οι οποίοι εκπαιδεύονται για να εργαστούν στη βασιλική κατοικία· μάλιστα, ένα από τα πιο ευχάριστα σημεία του ντοκιμαντέρ ήταν η συνέντευξη με έναν νεαρό μπάτλερ, ο οποίος είπε πώς τώρα έχει δουλειά και νιώθει ανεξάρτητος.

A Royal Grand Design/ITV

Δείγμα Παλλαντιανής αρχιτεκτονικής και ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα της βρετανικής εξοχής, το Dumfries House σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Ρόμπερτ, Τζον και Τζέιμς Ανταμ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τα σχέδια το 1754. Το 1759 η κατοικία παραδόθηκε στον πέμπτο κόμη του Ντάμφρις, μαζί με μια συλλογή επίπλων που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έπαυλη.

Η πρόθεση της τελευταίας ιδιοκτήτριας να πουλήσει το ακίνητο θεωρήθηκε τραγική από όσους γνώριζαν και ενδιαφέρονταν για τις σημαντικές κατοικίες της Σκωτίας. Δύο μήνες πριν πουληθεί, ο Κάρολος ανέλαβε τη διάσωση του Dumfries House μέσω της οργάνωσής του: «Ηλπιζα να δημιουργήσω ένα μοντέλο ανάπλασης-καταλύτη με γνώμονα την κληρονομιά, που σταδιακά θα επεκταθεί πολύ πέρα από τα όρια του κτήματος και θα ωφελήσει την ευρύτερη κοινότητα του Ανατολικού Ερσαϊρ», είχε πει παλαιότερα ο βασιλιάς.

Το Dumfries House και τα περίχωρά του έχουν αρχίσει, λοιπόν, να ανακάμπτουν. Είναι, μάλιστα, η κύρια έδρα του The Prince’s Foundation, του νέο δικτύου φιλανθρωπικών οργανώσεων του Κάρολου, που αποτελεί έναν μικρόκοσμο μέσω του οποίου μπορεί να γίνει κατανοητό ένα έργο δεκαετιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...