977
|

Πλεύρης: Εχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 11:01

Πλεύρης: Εχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 11:01

Εχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «κάποιοι, που ενδεχομένως έχουν μια άποψη για εμένα στηριζόμενοι και σε δικές μου δηλώσεις, αλλά κυρίως σε ένα στερεότυπο του επωνύμου το οποίο φέρω, θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν, όχι γιατί θα έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί θα μου έχει δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω τις πολιτικές τις οποίες πιστεύω και που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο».

Ο υπουργός Υγείας, αποκαλύπτοντας μέρος από τις πολιτικές αυτές, οι οποίες μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κανένας ασθενής με Covid δεν θα μείνει αβοήθητος και αποκάλυψε ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο «να μπουν για πρώτη φορά στη μάχη της πανδημίας και ιδιωτικά νοσοκομεία εάν χρειαστεί, με νοσηλεία Covid περιστατικών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα, αλλά και για τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, η οποία «θα έχει θετικά στοιχεία για τη ζωή που κερδίζουμε ξανά». Στάθηκε όμως και στη σκληρή πραγματικότητα κάποιου που μπαίνει στη ΜΕΘ: «Η στιγμή που ξαφνικά σου λένε ότι διασωληνώνεσαι, ενώ πριν μια-δυο ώρες αισθανόσουν ότι είσαι μια χαρά, δεν αξίζει σε κανέναν να τη ζήσει» σημείωσε, αναφερόμενος και στη δική του περιπέτεια υγείας.

Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία, αλλά βλέπετε ότι «ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους» επεσήμανε κατά τα άλλα, για να επαναλάβει πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει». Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι υπουργός που θα κρυφτεί πίσω από τους επιστήμονες. «Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε, προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε», εξήγησε.

Ο υπουργός Υγειάς ανέφερε, επίσης, ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει στον ΕΟΠΥΥ θα ψηφιστούν εντός του έτους, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο μοντέλο του οργανισμού. «Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες. Γινόμαστε πλέον ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων και όχι των παρόχων. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ως προς τους ιδιώτες παρόχους θα παραμείνει στα ίδια νούμερα όπως και τα προηγούμενα έτη», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έμεινε πίσω, λόγω πανδημίας, και αυτό ήταν κάτι που επεσήμαναν οι Θεσμοί στη χθεσινή τους συνάντηση, αλλά αποκάλυψε ότι θα συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει στους ΤΟΜΥ. «Θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα. Ο πολίτης θα δέχεται SMS με υπενθύμιση για προληπτικές εξετάσεις» λέει για το πρόγραμμα πρόληψης. Προσθέτει ότι με αυτό το SMS «θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση».

«Οι ασθενείς θα παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο που χρειάζονται, βάσει των ενδείξεων, και όχι απαραίτητα το ακριβότερο»

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα ακριβά φάρμακα, «θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να δούμε ότι βρισκόμαστε πάνω-κάτω στη ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου, όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία», εξήγησε.

Ο ίδιος σημείωσε, όσον αφορά το φάρμακο, πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και τη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν τις ακριβότερες θεραπείες ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο που -βάσει ενδείξεων- πρέπει να πάρουν. Και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό».

Σε πιο πολιτικό επίπεδο, πάντως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη σχετικά με το ακροδεξιό παρελθόν του και τις απόψεις του. Ο σχετικός διάλογος με τον κ. Κεφαλογιάννη ήταν ο εξής:

Κεγαλογιάννης: Δεχτήκατε πολλά πυρά όταν γίνατε υπουργός Υγείας για πολιτικές θέσεις και απόψεις που έχετε εκφράσει στο παρελθόν, στο πλαίσιο νομικής -όπως έχετε υποστηρίξει- υπεράσπισης του πατέρα σας. Μετανιώνετε για αυτές τις θέσεις;

Πλεύρης: Έχω πει εδώ και δέκα χρόνια ότι διαφωνώ διαχρονικά με τις απόψεις περί άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και άρνησης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κεφαλογιάννης: Ζητήσατε ως υπουργός από τις ΜΚΟ να εμβολιάσουν τους ξένους που ζουν στη χώρα μας, και αποφασίσατε να μη διωχθούν οι άνθρωποι αυτοί, όταν πάνε να εμβολιαστούν, ακόμη και αν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Ωστόσο, παλιότερα, με δηλώσεις λέγατε στους μετανάστες ότι δεν θα μπορούν να επισκεφθούν ούτε τα νοσοκομεία. Τι άλλαξε;

Πλεύρης: Πιστεύω στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική, αλλά οπωσδήποτε τότε ήταν μια λανθασμένη δήλωση, που δεν με εξέφραζε ούτε τη στιγμή που την έκανα. Αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός που θα γυρίσω να πω ποτέ ότι παρεξηγήθηκε κάτι που είπα.

Κεφαλογιάννης: Έχετε μετανιώσει και για αυτή τη δήλωση;

Πλεύρης: Βεβαίως. Παραμένω οπαδός μιας ελεγχόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά είναι τελείως λανθασμένη η θέση που είχα εκφράσει τότε, στην οποία συνδυαζόταν η ελεγχόμενη μεταναστευτική πολιτική με πολιτικές που μπορεί να οδηγούν σε εξαθλίωση ανθρώπων.

Ο Θάνος Πλεύρης στη συνέντευξή του με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεφαλογιάννης: Θεωρείτε ότι το υπουργείο Υγείας είναι μια πρόκληση για εσάς να «χτίσετε» ένα διαφορετικό πολιτικό προφίλ;

Πλεύρης: Το πολιτικό προφίλ κάθε ανθρώπου χτίζεται διαχρονικά. Εγώ θέλω να κριθώ για τις πολιτικές μου και πιστεύω ότι, μέσα από τις θέσεις ευθύνης, μου δίνεται η δυνατότητα να δείξω και το πολιτικό προφίλ το οποίο έχω. Είμαι υπουργός Υγείας όλων των Ελλήνων. Κάποιοι –που ενδεχομένως έχουν μια άποψη για εμένα στηριζόμενοι και σε δικές μου δηλώσεις, αλλά κυρίως σε ένα στερεότυπο του επωνύμου το οποίο φέρω– θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν, όχι γιατί θα έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί θα μου έχει δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω τις πολιτικές τις οποίες πιστεύω και έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News