198
Η Ναταλία Μελά σε εκδήλωση το 2013 | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πέθανε η φημισμένη γλύπτρια Ναταλία Μελά

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 08:04
Η Ναταλία Μελά σε εκδήλωση το 2013
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πέθανε η φημισμένη γλύπτρια Ναταλία Μελά

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 08:04

Εφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 96 ετών η γλύπτρια Ναταλία Μελά, με δεκαετίες δημιουργικής πορείας στην τέχνη και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεννήθηκε το 1923 με ρίζες από οικογένειες που σφράγισαν την ελληνική ιστορία στος τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο πατέρας της ήταν ο αξιωματικός Μιχαήλ Μελάς και η μητέρα της ήταν κόρη του Ιωάννη Πεσμαζόγλου, συνιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας. Πρόγονοί της από την μεριά της μητέρας της ήταν η οικογένεια Μιαούλη και από την πλευρά του πατέρα η οικογένεια Δραγούμη.

Ηταν ακόμη εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά και σύζυγος του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1952.

Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση το 1963 ενώ δύο χρόνια αργότερα εξέθεσε τα έργα της στη Βραζιλία. Τελευταία της έκθεση στην Ελλάδα ήταν το 2012. Το Μουσείο Μπενάκη της είχε αφιερώσει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση το 2008.

Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Εργα της σε δημόσιο χώρο υπάρχουν μεταξύ άλλων στο Ζάππειο, η προτομή του Στέφανου Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη η προτομή του Παύλου Μελά και στις Σπέτσες η προτομή της Μπουμπουλίνας.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο στις 14:00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...