528
Πούτιν και Ερντογάν είχαν συναντηθεί στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο | Contributor/Getty Images

Ο Πούτιν πηγαίνει στον Ερντογάν – μια επίσκεψη με μηνύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 14:44
Πούτιν και Ερντογάν είχαν συναντηθεί στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο
|Contributor/Getty Images

Ο Πούτιν πηγαίνει στον Ερντογάν – μια επίσκεψη με μηνύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 14:44

Η ανακοίνωση μιας επικείμενης επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγκυρα — της πρώτης του σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και τέσσερα χρόνια — αναπτερώνει τις ελπίδες της Αγκυρας για μια τουρκική μεσολάβηση στην Ουκρανία. Συγχρόνως, όμως, στέλνει επίσης ένα μήνυμα ισχύος στους ρώσους ψηφοφόρους αλλά και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως σημειώνει σε ανταπόκρισή της από τη Μόσχα η Ροζάλμπα Καστελέτι της La Repubblica.

Φήμες περί μιας ρωσικής αποστολής στην Τουρκία άρχισαν να κυκλοφορούν τον περασμένο Ιούνιο ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκλησή του στον ρώσο πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους στην θερινή του κατοικία στο Σότσι, άρχισε να γίνεται λόγος για «προετοιμασίες» ενόψει της επίσκεψης και της συνάντησης κορυφής στην Τουρκία.

Πλέον φαίνεται πως έχει οριστεί και η ημερομηνία, με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, να ανακοινώνει πως το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, πιθανότατα την 12η του μηνός σύμφωνα με το διεθνές ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, εν μέσω, μάλιστα, προεκλογικής εκστρατείας τόσο για τον Πούτιν όσο και για τον Ερντογάν, καθώς στη Ρωσία θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 17η Μαρτίου ενώ στην Τουρκία δημοτικές εκλογές δύο εβδομάδες αργότερα (31η Μαρτίου).

«Για τον Πούτιν, το να πετάξει σε μια χώρα του ΝΑΤΟ κοντά στη δεύτερη επέτειο της επίθεσης κατά του Κιέβου θα είναι μια διάψευση, στα μάτια των ρώσων ψηφοφόρων, όσων υποστηρίζονται περί απομόνωσης (του ρώσου προέδρου) στη διεθνή σκηνή αλλά και ένα χαστούκι στο ΝΑΤΟ», γράφει η ιταλίδα δημοσιογράφος.

Οσον αφορά το αντικείμενο των συνομιλιών, όπως εξήγησε ο Γιούρι Ουσάκοφ, θα επικεντρωθούν στα «ουκρανικά ζητήματα». Ο ρώσος αξιωματούχος, ωστόσο, αρνήθηκε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει «σήματα» για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. «Είναι λάθος. Απαντάμε σε ερωτήματα από διάφορες χώρες σχετικά με τη διαθεσιμότητά μας και δηλώνουμε ότι ήμασταν έτοιμοι εξαρχής, αλλά δεν ήμασταν εμείς εκείνοι που διακόψαμε αυτές τις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι και τώρα», είπε. Η Ροζάλμπα Καστελέτι εξηγεί πως πρόκειται για μια θέση πίσω από την οποία η Μόσχα οχυρώνεται εδώ και μήνες, παραπέμποντας στο προσχέδιο συμφωνίας που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022 αλλά απορρίφθηκε από το Κίεβο, υπό την πίεση του τότε βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Αλλά δεν υπάρχει κανένας με τον οποίο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, γιατί η ουκρανική πλευρά έχει απαγορεύσει στον εαυτό της να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ, αναφερόμενος στο σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πάντως, όπως θυμίζει η ιταλίδα ανταποκρίτρια, την 5η Ιανουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στον ουκρανό πρόεδρο την προθυμία του να μεσολαβήσει ενώ και κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του ο πρόεδρος της Τουρκίας θα προσφερθεί εκ νέου ως εν δυνάμει μεσολαβητής, αν και μέχρι στιγμής η Αγκυρα εκμεταλλεύεται τις δυτικές κυρώσεις κατά τη Ρωσίας, αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένη τιμή, και ελκύεται από την πρόταση του Κρεμλίνου για τη δημιουργία ενός «κόμβου ρωσικού φυσικού αερίου» στην Τουρκία για την εξαγωγή του στην Ευρώπη.

Στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Πούτιν θα περιληφθούν και άλλα ενεργειακά ζητήματα, με την Repubblica να θυμίζει πως τον Οκτώβριο αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου που χρηματοδοτείται από τη Μόσχα, η οποία, πλέον, επιδιώκει να καπαρώσει και τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας που πρόκειται να κατασκευαστεί στην επαρχία της Σινώπης, στον Πόντο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...