243
Το Adrian Darya 1 διέσχισε όλη τη Μεσόγειο και σήμερα είναι κάπου κοντά στη Συρία | REUTERS/Jon Nazca

Παχυλή αμοιβή υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στον καπετάνιο του ιρανικού τάνκερ για να το παραδώσει

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 11:13
Το Adrian Darya 1 διέσχισε όλη τη Μεσόγειο και σήμερα είναι κάπου κοντά στη Συρία
| REUTERS/Jon Nazca

Παχυλή αμοιβή υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στον καπετάνιο του ιρανικού τάνκερ για να το παραδώσει

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 11:13

Την παράδοση του ιρανικού τάνκερ που πλέει στη Μεσόγειο με αντίτιμο εκατομμυρίων δολαρίων επιχείρησαν οι ΗΠΑ οι οποίες επικοινώνησαν ανεπιτυχώς με τον καπετάνιο.

Την προσφορά είχαν αποκαλύψει την Τετάρτη οι Financial Times ενώ την επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το email στον καπετάνιο εστάλη πριν από την επιβολή κυρώσεων στο πλοίο (την περασμένη εβδομάδα), προσέθετε το δημοσίευμα.

«Γράφω μεταφέροντας καλά νέα», ανέφερε το μήνυμα στο οποίο ζητούσε από τον καπετάνιο να οδηγήσει το τάνκερ σε σημείο από όπου θα μπορούσαν να το ακινητοποιήσουν οι αμερικανικές Αρχές. Υπήρχε μάλιστα και τηλέφωνο για τις απαραίτητες διευκρινίσεις, σε περίπτωση που το πλήρωμα θεωρούσε ότι πρόκειται για φάρσα.

Ο πλοίαρχος, όπως αναφέρει το BBC, αγνόησε τα email. Επειτα από αυτό, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και στον ίδιο.

Το πλοίο εδώ και ημέρες περιφέρεται στην ανατολική Μεσόγειο. Το τελευταίο στίγμα που καταγράφει το Marine Traffic είναι από τις 2 Σεπτεμβρίου μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.

Τον Ιούλιο είχε ακινητοποιηθεί από τις βρετανικές Αρχές στο Γιβραλτάρ, αργότερα επιτράπηκε να αποχωρήσει έπειτα από τις διαβεβαιώσεις των Ιρανών για τον τελικό προορισμό του.

Το Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) άρχισε να κινείται με προορισμό την Καλαμάτα, χωρίς να λάβει ποτέ την έγκριση των ελληνικών Αρχών. Τελικά άλλαξε πορεία και κινήθηκε προς την Τουρκία και τη Συρία, αλλά δεν έχει πιάσει σε λιμάνι.

Το τάνκερ μεταφέρει πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικό αργό πετρέλαιο για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...